Videospeler inladen...

BEKIJK - Belgische reddingshelikopter vindt grote groep transmigranten voor Franse kust

Een groep van 38 transmigranten is voor de Franse kust mede gered door de bemanning van NH90-helikopter, van de luchtmachtbasis van Koksijde. De transmigranten waren in de problemen geraakt toen ze met een rubberboot de oversteek naar Engeland wilden maken. De Belgische reddingshelikopter werd op vraag van de Franse autoriteiten ingezet en is “toevallig het bootje op het spoor gekomen”, vertelt Azis Vanderghinste van de basis in Koksijde.

Gisteren wees de Franse minister van Binnenlandse Zaken ons land nog met de vinger, omdat België te weinig grenscontroles zou houden om transmigranten tegen te houden. Vandaag riepen de Fransen de hulp in van de Belgische reddingsdiensten om voor de Franse kust mee te helpen zoeken naar een een bootje met transmigranten. 

Bekijk hier de beelden van de reddingsactie uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

“Na telefonisch contact met verschillende diensten zijn wij uitgerukt. Daarbij zijn wij in een eerste zoekzone terechtgekomen, op aanwijzing van onze Franse collega’s", zegt Azis Vanderghinste aan Radio 2 West-Vlaanderen. “Volgens de eerste informatie was het bootje lek geslagen, waardoor sommige van de 38 opvarenden in het water waren gesprongen.”

Onderkoeld

De NH90-helikopter van de basis van Koksijde vloog vervolgens naar een zone, die door de Franse reddingsdiensten aan hen werd toegewezen, om daar te zoeken naar de drenkelingen. 

“In deze zoekzone hebben wij eerst twee transmigranten gevonden, die zich vastklampten aan een boei”, getuigt Azis Vanderghinste. Dat was op 10 mijl uit de Franse kust. De twee waren onderkoeld geraakt omdat ze in het zeewater - 15 graden koud - hadden gelegen. Daarom werden ze met de heli naar het hospitaal van Calais gebracht.

Motor kwijt

“Daarna zijn wij teruggekeerd naar de zoekzone”, gaat Vanderghinste verder. “Daar zijn we toevallig het bootje op het spoor gekomen, waar de rest van de mensen nog in zat. Zo te zien was het bootje lek geslagen en was zijn motor al kwijt.”

Het Belgische reddingsteam heeft toen de Franse reddingsdiensten erbij gehaald. “Zij hebben een deel van de mensen die in het water lagen opgepikt. Wij hebben met onze helikopter vijf mensen aan boord genomen en afgezet op het reddingsschip van de Franse marine”, besluit Azis Vanderghinste

Alle opvarenden werden uiteindelijk gered en aan boord van het marineschip afgezet voor verdere medische behandeling. De meesten waren zwaar onderkoeld, laat de basis van Koksijde nog weten via Facebook.

Meest gelezen