2016 Getty Images

Extra Vlaamse centen om verslavingszorg te versterken: "Willen mensen in hun nabijheid zorg kunnen aanbieden"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) trekt ruim een miljoen euro uit om verslavingsproblemen aan te pakken. Met het geld kunnen 2 bestaande ambulante verslavingszorgcentra worden versterkt en 4 nieuwe worden opgericht.

"Hulpverleners signaleren dat steeds meer mensen hulp zoeken voor een verslaving", legt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) uit in een persbericht. "Ook de Druglijn begint de impact te zien van de coronacrisis op beginnende en reeds bestaande verslavingsproblemen."

Volgens Beke duurt het te lang voor mensen de stap zetten, of kunnen zetten naar hulp. Met een extra investering in verslavingszorg hoopt hij dat probleem wat te verlichten. Dirk Vandevelde van de Vlaamse Vereniging van Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV) is tevreden: "Die extra middelen geven ons de mogelijkheid om 6 extra antennes op te starten om mensen met een verslavingsproblematiek in hun nabijheid de gepaste zorg te kunnen geven."

Betere spreiding

De nieuwe ambulante werkingen komen in het Waasland (Medisch Sociaal Opvangcentrum of MSOC Gent), in Oost-Meetjesland (De Sleutel), Dendermonde (De Kiem) en Dilbeek (De Spiegel). De antennes van MSOC Limburg in Limburg en de Kempen worden versterkt.

In het begin waren verslavingen vooral een problematiek van de grote steden. Maar mensen met een verslaving vind je tegenwoordig overal

Dirk Vandevelde, de voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV)

"We hebben samen met de minister gekeken waar de noden het grootst waren", legt Vandevelde uit. "Waar er te weinig of geen hulpverlening was, breiden we die uit." De spreiding in Vlaanderen zat dan ook niet helemaal goed, weet hij. "In het begin waren verslavingen vooral een problematiek van de grote steden. Maar mensen met een verslaving vind je tegenwoordig overal. Nu zetten we in op kleinere gemeenten. Als mensen zich drie kwartier moeten verplaatsen, lukt dat niet. Velen onder hen hebben ook geen auto. Het idee is om die mensen in hun nabijheid de gepaste zorg te kunnen aanbieden."

Meest gelezen