In Kortrijk wordt de 8e nieuwe brug over de Leie getakeld

In Kortrijk is zondagochtend de 8e nieuwe brug over de Leie getakeld. "Een speciale brug want bedoeld voor de fietsers en voetgangers die via een lift het brugdek kunnen bereiken dat 7 meter boven het wateroppervlak ligt", zegt ontwerper Bart Bols van het ingenieursbureau Ney & Partners. Het duurt nog zeker tot volgend jaar eer de brug in gebruik kan worden genomen. 

Begin 2021 startten de voorbereiding aan de nieuwe Reepbrug. Het is een project van De Vlaamse Waterweg NV en de stad Kortrijk. De brug is 60 meter lang, weegt 50 ton en kost zo’n 2,9 miljoen €. De voorbije maand werd het staketsel geassembleerd op de Nijverheidskaai, vanmorgen werd het brugdek over de Leie getakeld. 

Het wordt een zachte verbinding voor fietsers en voetgangers

Karen Buysse, woordvoerder De Vlaamse Waterweg NV

Achtste brug

Na de Kasteelbrug (1995), de Dambrug (1999), de Groeningebrug (2002), de Ronde Van Vlaanderenbrug (2006), de Collegebrug (2009), de Noordbrug (2010) en de Budabrug (2015) is dit de 8ste nieuwe brug in een kwarteeuw tijd die de Leie in Kortrijk overspant. “Het is een zachte verbinding voor fietsers en voetgangers tussen Buda-eiland en het stadscentrum aan de ene kant en Overleie aan de andere kant”, zegt Karen Buysse van De Vlaamse Waterweg. “De brug hangt nu tussen twee tijdelijke torens. De komende maanden worden de definitieve torens met lift en trap gebouwd en verbonden met het brugdek. De tijdelijke torens worden daarna weggenomen. De eerste helft van 2022 moet het bouwsel afgewerkt zijn. Het wordt in gebruik genomen als de nieuwe ontwikkeling op de tip van Buda-eiland, een nieuw stadspark, klaar zal zijn.”

Aparte brug

“Neen, het is eerder uitzonderlijk dat we een brug van dit type ontwerpen”, zegt ontwerper Bart Bols. “Maar ik heb begrepen dat de brug omwille van specifieke reden werd gebouwd, onder meer als gevolg van de scheepvaart op de Leie waardoor de tafelbrug een honderd meter verderop regelmatig open staat. Voetgangers en fietsers krijgen op deze manier een alternatief aangereikt om over de Leie te raken. Dat kan met de lift, maar wie snel wil zijn en een beetje sportief is, kan ook via de trap en fietsgoot over de brug raken.” 

Meest gelezen