Tienduizenden betogers stappen mee in klimaatmars Brussel: "Politici staan als ramptoeristen te kijken"

De klimaatmars #BackToTheClimate in Brussel lijkt een succes: volgens een schatting van de Brusselse politie waren er 25.000 deelnemers, de organisatoren spreken over ruim het dubbele. Het publiek dat meedeed was divers en van alle leeftijden, maar allemaal eisen ze een krachtdadiger beleid om de klimaatopwarming te stoppen en de toekomst van de aarde veilig te stellen. "We deden mee om te tonen dat de klimaatacties van voor corona niet zomaar een hype waren."

Na anderhalf jaar onderbreking door de coronacrisis, wilden de organisatoren van #BackToTheClimate aan de vooravond van de Europese top en de klimaatconferentie in Glasgow een krachtig signaal geven aan de beleidsmakers.

Volgens de politie waren er 25.000 betogers, volgens de organisatoren liepen 50.000 deelnemers mee door de straten van Brussel:

Videospeler inladen...

 "Het is helemaal geslaagd. Niet alleen in het aantal mensen - voor zover ik kon zien waren er zowel voor als achter mij gigantisch veel mensen. Velen denken: waar wachten jullie nog op?" zegt Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie. 

Er stapten mensen mee uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden: grootouders of ouders met hun kleinkinderen of kinderen, of jongeren. "Er is  een heel divers publiek komen opdagen. Ik zag hoge hakken, sneakers, wandelschoenen tot sandalen", vertelt VRT-journaliste Marjan Temmerman daarover. Velen waren ook kleurrijk uitgedost. De betoging eindigde in het Jubelpark met enkele toespraken. 

Van de Chiro over de Gezinsbond tot Bos+

Naast de 80 organisaties die deel uitmaken van de Klimaatcoalitie (ngo's, maar ook pakweg de Jeugdchiro, de Gezinsbond en enkele vakbonden), hadden ook landbouworganisaties en scholen opgeroepen om deel te nemen aan de mars. Bos+ zal, net als in 2018, voor elke deelnemer een vierkante meter bos aanplanten. 

Ook PS-voorzitter Paul Magnette stapte mee. Sommigen vinden het ongepast dat politici meestappen, maar Magnette zegt dat het fout zou zijn om te gaan naar een opdeling tussen burger en politiek, tussen "wij en zij": "Er zijn ook politici die echt wel bezig zijn met het klimaat, en anderzijds zijn er ook burgers die helemaal niet bezig zijn met het klimaat." Ook politici van Vooruit, Groen, Ecolo en PVDA waren aanwezig. 

We mogen niet gaan naar een opdeling tussen burgers en politiek in deze klimaatkwestie

Paul Magnette

"Wij hebben het huiswerk al gedaan"

"De urgentie is nog nooit zo hoog geweest," zegt Vanrenterghem. "De klimaatcrisis is genadeloos onze huiskamers binnengerold - denk aan de overstromingen van deze zomer -  en wat gebeurt er ondertussen? De politiek staat als ramptoerist te kijken en steekt absoluut niet genoeg de handen uit de mouwen." 

We hebben nood aan een Belgische Green New Deal, klinkt het. De Klimaatcoalitie stelt meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen. "Omdat het zo tergend traag gaat, hebben we het huiswerk al gedaan. Het is een gigantisch voorstel, dat samen te vatten valt als volgt: massaal isoleren, veel meer hernieuwbare energie, een beter openbaar vervoer en geen subsidies meer voor fossiele energie." 

Dat actieplan moet ook eerlijk zijn, benadrukt Vanrenterghem: "Mensen die het minst hebben, moeten geholpen worden, en de grootste vervuilers moeten echt een pak meer bijbetalen. Wij willen een eerlijke transitie."

Politici staan als ramptoerist te kijken en steken absoluut niet genoeg de handen uit de mouwen

Zanna Vanrenterghem, Klimaatcoalitie

De organisatoren wijzen op het extreme weer - overstromingen, bosbranden, hittegolven - dat zowel in België als in de rest van de wereld al vele slachtoffers heeft gemaakt en kostbare natuur heeft verwoest. "Er is doortastend beleid nodig om de gevolgen maximaal te beperken, te beginnen bij de meest kwetsbaren", zeggen ze.

De Brusselse politie schat dat er 25.000 mensen hebben deelgenomen aan de betoging. Volgens Anuna De Wever hebben er evenwel dubbel zoveel mensen meegestapt. Zij heeft het over 70.000 deelnemers. Teams van stewards die de politie bijstonden, houden het op 50.000. De duizenden deelnemers kregen steun van honderden mensen die langs het parcours staan. 

Vooraf circuleerde een getal van mogelijk 30.000 deelnemers. "Als we dat zouden halen, zou ik heel tevreden zijn", zei Anuna De Wever van Youth for Climate daar vanmorgen over in "De zevende dag". Ze bevestigde dat er binnenkort ook weer spijbelacties komen om aandacht te vragen voor het klimaat.

 (tekst loopt door onder de tweet en de video)

Het Journaal was live bij het startpunt van de betoging iets na 13 uur en sprak met Zanna Vanrenterghem: "Waarom vandaag? Omdat het heel dringend is".

Videospeler inladen...

Deelnemers hadden verschillende redenen om te komen betogen: "De politici lijken het nog altijd niet begrepen te hebben", vertelde iemand. "Als je ziet hoe sommigen zich in bochten wringen om niks te doen..." 

"Vroeger was het een ver-van-ons-bedshow, maar nu komt het steeds dichter, denk aan de overstromingen, de hittegolven en de droogtes. Dus er moet dringend iets gebeuren", zei een andere deelnemer. 

"We willen vandaag op straat komen om te bewijzen dat de vorige klimaatmarsen niet zomaar een hype waren", onderstreepte een jonge deelnemer.

We willen bewijzen dat de vorige klimaatmarsen niet zomaar een hype waren

Een jonge betoger

Van 31 oktober tot 12 november vindt in Glasgow de klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Het is onder meer de bedoeling om de inspanningen te vergroten om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken, en de opwarming van de aarde te proberen beperken tot 1,5 graden. Dat is nog mogelijk, maar dan moeten we nú handelen, aldus de Klimaatcoalitie.

Parijs is intussen 6 jaar geleden, maar sindsdien is de wereldwijde uitstoot amper gedaald - behalve dan door het uitzonderlijke effect van de corona-pandemie. Daardoor wordt het steeds dringender om snel en afdoend te handelen, herhalen wetenschappers. 

In "De zevende dag" deden Youth for Climate-boegbeeld Anuna De Wever en Ignaas Devisch, hoofd van de denktank Itinera, hun visie uit de doeken. "Bij 30.000 toeschouwers zal ik heel tevreden zijn, maar eigenlijk doet het aantal er niet toe, het gaat om de zaak zelf", zegt De Wever.

Videospeler inladen...

Gratis openbaar vervoer in Brussel en extra treinen

De deelnemers verzamelden aan het station Brussel-Noord. De mars vertrok daar rond 14 uur en ging via de kleine ring, de Wetstraat en Schuman  naar het Jubelpark, waar er toespraken waren van vertegenwoordigers van de Klimaatcoalitie en slachtoffers van de overstromingen in België. Een Covid Safe Ticket was niet vereist voor deelname.

Het net van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij was tussen 12 en 19 uur gratis toegankelijk. De NMBS zette vier extra treinen in: één van Antwerpen naar Brussel, twee van Brussel naar Antwerpen en nog één van Brussel naar Binche.

VRT NWS sprak voor de start van de klimaatmars met grootvader Marc Cabus en zijn kleinzoon: waarom nemen zij deel aan de mars vanmiddag? Cabus denkt dat politici in de toekomst wel zullen worden beloond voor goed klimaatbeleid.

Videospeler inladen...

Meest gelezen