Kunstenaar zet Merkel op haar paard: "Zo absurd als een paardenkoets bij de Formule 1"

In het Beierse Etsdorf valt sinds vrijdag een ruiterstandbeeld van Angela Merkel te bewonderen. Of het een echt eerbetoon is, laat kunstenaar Wilhelm Koch in het midden. Want echt van deze tijd is zo’n standbeeld toch niet meer, geeft de kunstenaar toe.

Die typisch in een ruit gevouwen handen, een blazer met broek, dat kapsel. Onmiskenbaar Angela Merkel, ook al zit ze in een voor haar bijzonder ongewone positie: op een paard. Een betonnen sculptuur van 2,70 meter hoog welteverstaan, goudgekleurd, gespoten met een 3D-printer. 

"Zo absurd als een paardenkoets bij de Formule 1"

Het standbeeld is een idee van kunstenaar Wilhelm Koch, die het speciaal maakte als begeleiding voor een fototentoonstelling van Till Briegleb over ruiterstandbeelden in het Tempelmuseum van Etsdorf. Ruiterstandbeelden waren per definitie bedoeld om te eren, maar zijn volledig gedateerd. Of hij het meent of ironisch is, dat vraagt de kunstenaar zich ook af. “Een publiek eerbetoon met een ruiterstandbeeld in 2021 lijkt de meeste mensen zo absurd als een paardenkoets bij de Formule 1”, zei Koch bij de onthulling van het monument. 

Geen heldin op een sokkel

Al zit er in het levensechte ontwerp mogelijk ook lof verborgen, zoals de aandachtige kijker al wel heeft opgemerkt. Merkel zit stevig op een American Quarter Horse -misschien wel gekregen van Donald Trump speculeert de kunstenaar- zonder zadel. Een sokkel is er bewust ook niet. Merkel is voorgesteld zoals ze aan politiek deed, vindt Koch, op nuchtere, standvastige en bescheiden manier. Dat verschilt dan weer van de klassieke ruiterstandbeelden, waar de figuur in kwestie toch altijd heldhaftiger naar voren komt. 

In elk geval is het niet de bedoeling dat Merkel zo lang als haar kanselierschap (16 jaar) op haar paard blijft zitten in de tuin van het Tempelmuseum. Tot komende zomer, langer niet denkt de kunstenaar, die hoopt het standbeeld te verkopen om zo financiering voor andere projecten binnen te halen.

Meest gelezen