Foto: Radio 2

Monument in Lier zorgt voor eerherstel vermeende heks

In Lier is een bijzonder monument onthuld. Het wil een fout herstellen die tien jaar geleden is gemaakt. Toen werd bij de herinrichting van de Grote Markt een steentje gelegd, een zogenoemde heksensteen, die moest herinneren aan de plek waar volgens de overlevering voor het laatst een Lierse heks werd verbrand. Daar namen wat mensen aanstoot aan omdat de vrouw helemaal geen heks was. De stad heeft dat nu rechtgezet. Rond de steen is een cirkel geplaatst met de tekst "Cathelyne Van den Bulcke uit Nijlen werd hier verbrand als heks (+20/01/1590). Door haar moed stopte de Lierse heksenwaan".
 

De oude tekst heeft een valse herinnering vastgelegd
Jef Verschuren, Comité Eerherstel voor Cathelyne

Voor het eerherstel van Cathelyne Van den Bulcke werd zelfs een comité opgericht. Dat ijverde voor een juiste versie van wat er destijds gebeurde tijdens de heksenvervolgingen in onze streken. "Deze tekst was niet correct. Hier schreven ze zomaar dat hier een heks is verbrand. Hier is een vrouw verbrand als heks. Dat is helemaal wat anders", vertelt Jef Verschuren van het Comité Eerherstel voor Cathelyne. "Ze moet onschuldig zijn geweest. Cathelyne bekende omdat ze werd gefolterd nadat ze zogezegd met de duivel naar een heksensabbat was geweest. Die oude steen heeft een valse herinnering vastgelegd. Dus moest hij weg".

"We hebben met het schepencollege eerder dit jaar het eerherstel uitgesproken", vult schepen van toerisme Rik Verwaest (N-VA) aan. "Het was een terechte vraag van het comité. We willen met dit monument herinneren aan een vrouw die door de machthebbers in een hoekje werd gedreven. Ze heeft de moed gehad om geen andere mensen te verraden, hoewel ze zelf door anderen was aangeduid als heks. Door haar is die heksenwaan, die hysterie gestopt. Zonder haar moed waren hier misschien nog andere vrouwen als heks verbrand geweest. De woorden die hier nu staan, maken een wereld van verschil tegenover de vorige tekst".
 

Meest gelezen