Ontvoerde Colombiaanse zuster Gloria Cecilia Narváez na 4,5 jaar vrijgelaten in Mali

De Colombiaanse kloosterlinge die in februari 2017 door jihadisten werd ontvoerd in Mali, is gisteren vrijgelaten. Dat heeft de persdienst van de Malinese president bekendgemaakt. Het gaat om zuster Gloria Cecilia Narváez.

De 57-jarige zuster, lid van de congregatie franciscaanse zusters van de Onbevlekte Maagd Maria, had in maart al een teken van leven gegeven door via bemiddeling van het Rode Kruis een briefje naar haar broer te schrijven. Zuster Narváez schreef in drukletters "omdat ze dat altijd al deed", en in de tekst kwamen de namen van haar ouders terug, wellicht om de echtheid van haar identiteit te bewijzen. 

Narváez werd op 7 februari 2017 ontvoerd in Karangasso, in het zuiden van Mali, waar ze al zes jaar aan het werk was als missionaris. De Malinese interim-president, kolonel Assimi Goita, voerde intensieve onderhandelingen om haar vrij te krijgen. Hij prees de zuster voor haar moed en liet weten dat haar vrijlating "de bekroning was van de gezamenlijke inspanningen van verschillende inlichtingendiensten." Goita ontving Narváez intussen al in audiëntie (zie foto).

Meer informatie is er niet vrijgegeven. Ook niet of er losgeld betaald is geweest. Volgens de eerste berichten zou de vrouw in goede gezondheid verkeren. Narváez zou nu doorreizen naar de Italiaanse hoofdstad Rome. Volgens de ngo ACLED (Armed Conflict Location & Event Data Project) zijn in Mali sinds 2017 meer dan 900 mensen ontvoerd. 

Meest gelezen