Represented by ZUMA Press, Inc.

"Taiwan zal niet buigen voor Chinese druk", zegt Taiwanese president na Chinees pleidooi voor hereniging

Taiwan zal niet buigen voor Chinese druk, zegt de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen. In een toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag benadrukte ze de wil van haar land om zich te verzetten tegen annexatie of inbreuken op de Taiwanese soevereiniteit. Gisteren had de Chinese president Xi Jinping nog aangedrongen op een hereniging met Taiwan. De spanningen tussen Taiwan en China lopen al enkele weken hoog op.

"Hoe meer we bereiken, hoe groter de druk van China," zei de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen tijdens haar toespraak. Gisteren pleitte de Chinese president Xi Jingping nog voor een vreedzame hereniging met Taiwan. Peking beschouwt Taiwan als een afvallige Chinese provincie. Taiwan ziet zichzelf als onafhankelijke staat.

Wat Tsai betreft mogen China en Taiwan "niet aan elkaar ondergeschikt zijn". "We hopen op verbeterde betrekkingen met China en zullen niet overhaast handelen, maar laat er geen illusies over bestaan: het Taiwanese volk zal niet buigen voor druk."

Tsai waarschuwde ook voor een groeiend autoritarisme in China. "Niemand kan Taiwan dwingen om het pad in te slaan dat China voor ons heeft uitgestippeld, want dat pad biedt geen vrije en democratische levensstijl voor Taiwan, en geen soevereiniteit voor onze 23 miljoen mensen."

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Oplopende spanningen

Net nu de spanningen tussen Taiwan en China al een aantal dagen oplopen, roept Tsai Peking op om een dialoog op te starten op basis van gelijkheid. Een recordaantal Chinese militaire vliegtuigen is de afgelopen dagen het militaire luchtruim van Taiwan binnengedrongen. Ook zondagochtend was dat opnieuw het geval. Volgens Taiwan waren de militaire spanningen tussen de twee landen de voorbije 40 jaar nooit zo ernstig.

In Peking en Taipei wordt vandaag de 110e verjaardag gevierd van de revolutie van 1911, toen de Qing-dynastie ten val werd gebracht en de Republiek China werd opgericht. Nadat de Chinese nationalisten in 1949 verloren van de communisten, vluchtten de nationalisten naar Taiwan. Sindsdien heeft de eilandstaat een onafhankelijke regering, die zichzelf officieel nog altijd de Republiek China noemt. In Peking beschouwen ze Taiwan echter als onderdeel van hun grondgebied.

AFP or licensors

Meest gelezen