Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Tienduizenden Polen betogen tegen regering en voor Europa

In verschillende Poolse steden betogen vele tienduizenden tegen de koers van de conservatieve Poolse regering en pro Europa. De betogers vinden dat Polen als lid van de Europese Unie de spelregels niet respecteert. In de hoofdstad Warschau verzamelden de manifestanten op het Paleisplein. Ze zwaaiden er met Poolse en Europese vlaggen en riepen: "We blijven" en "We zijn Europa". Ook in Gdansk, Poznan, Szczecin en in Krakau werd er betoogd.

In Polen zijn over het hele land duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het omstreden oordeel van het Poolse Grondwettelijk Hof van eerder deze week en voor het behoud van het lidmaatschap van Europese Unie. 

In de hoofdstad Warschau verzamelden de manifestanten op het Paleisplein. Volgens de woordvoerder van de stad zijn er naar schatting 80.000 à 100.000 betogers naar de hoofdstad gekomen om te betogen:

Het was de vroegere Europese president en Pools oppositieleider Donald Tusk die had opgeroepen om te gaan betogen. Hij verwijt de nationaalconservatieve regeringspartij PiS dat ze Polen uit de Europese Unie wil drijven.

"De plaats van Polen is in Europa. We zullen winnen, want we zijn met meer", zei Tusk vandaag tegen de betogers. "Tienduizenden mensen in Warschau en in meer dan 100 steden en dorpen in Polen zijn gekomen om te protesteren tegen wat deze regering ons land aandoet", zei hij nog. 

Gespannen relaties

Het lidmaatschap van de Unie blijft volgens de peilingen erg populair, maar de relaties tussen Warschau en Brussel zijn aanzienlijk gespannen geworden sinds de populistische regeringspartij PiS in 2015 aan de macht kwam.

BEKIJK: Duizenden Polen kwamen zondagavond op straat met Poolse en Europese vlaggen.

Videospeler inladen...

Het Grondwettelijk Hof van Polen oordeelde namelijk eergisteren dat delen van het Europees recht niet stroken met de eigen grondwet en dat het nationale recht dus voorrang heeft op Europese regels.

Alle beslissingen van het Hof van Justitie van de EU zijn bindend voor alle autoriteiten in de lidstaten, inclusief de nationale rechtbanken.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen
AFP or licensors

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reageerde meteen. "Onze verdragen zijn heel duidelijk. Alle beslissingen van het Hof van Justitie van de EU zijn bindend voor alle autoriteiten in de lidstaten, inclusief de nationale rechtbanken. Het EU-recht heeft voorrang op het nationale recht, ook wat betreft grondwettelijke bepalingen", zei Von der Leyen.  "Dit is wat alle EU-lidstaten hebben ondertekend", voegde ze nog toe.

Het oordeel van het Grondwettelijk Hof is een nieuwe stap in het conflict tussen Europa en de Poolse regering, die meer greep op de media en op het gerecht wil. Er was eerder al een conflict over de zogenaamde holebivrije zones in Polen. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen