Radio 2

Tiense hoogdag: Kweikersfestival kan weer doorgaan

Na twee jaar wachten kunnen de Tienenaars weer hun feestdag vieren: het Kweikersfestival. Met een reuzenparade, een schapenrace, en heel wat verkleedpartijen. Dit jaar moesten de inwoners wel reserveren, door de coronamaatregelen. Maar de 2000 tickets waren meteen de deur uit. 

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar de Tienenaars kunnen eindelijk hun feestdag vieren. Door de coronamaatregelen is deze editie van de Kweikersdag wat kleiner dan voorheen. Dat vertelt de geestelijke vader van het evenement . Philippe Liesenborghs: "Normaal houden we de stoet van de reuzen door de straten van Tienen. Maar door de coronacrisis  zijn ze nu in het stadspark te zien zodat we alles beter kunnen controleren." Voor het festival moeten bezoekers dit jaar namelijk reserveren. "Die 2000 tickets waren wel in een mum van tijd de deur uit". 

En veel volk kwam er ook kijken naar  de reuzen Jan, Mie, Tiske, Nieke en Siske, de draak én een nieuw lid van de familie: Jef Canard. "We hebben een jaar lang hard gewerkt aan deze eend. Die verwijst naar de geuzenaam van de Tienenaars, de Kweikers. Daar zijn we erg trots op."
(Tekst gaat verder onder foto).  

Veel volk ook voor De Lazuur, een ludieke loopwedstrijd waar deelnemers een zelfgemaakt schaap op hun rug dragen. Verschillende wijken nemen het tegen elkaar op. Al vinden de meesten hier deelnemen belangrijker dan winnen, vertelt Johan. "Ik ben kapitein van de ploeg dus ik hoef zelf niet te lopen. Maar sowieso is het plezier van weer samen te kunnen komen het allerbelangrijkste."

Meest gelezen