Vlaamse Caro Van Thuyne wint Bronzen Uil met haar debuut "Lijn van wee en wens"

De Vlaamse Caro Van Thuyne heeft met haar debuutroman "Lijn van wee en wens" (Uitgeverij Koppernik) de Bronzen Uil 2021 gewonnen, de literatuurprijs van het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond. De jury spreekt van een "nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik".

De prijs werd uitgereikt tijdens de slotceremonie van Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds. Ook voor deze editie was de Minard in Gent de plek van afspraak.

"De Bronzen Uil 2021 gaat naar een debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt", aldus de jury. "Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik."

Van Thuyne kreeg het bronzen beeldje en de cheque van 10.000 euro uit handen van Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams parlementslid Stephanie D'Hose (Open Vld). De Nederlandse Sholeh Rezazadeh won de Publieksprijs met "De hemel is altijd paars" (Ambo-Anthos).

Meest gelezen