Belga - Archiefbeeld Brakel

4 Oost-Vlaamse gemeenten hebben geen"hemelwaterplan": "Hebben al plan om wateroverlast aan te pakken"

De gemeenten Brakel, Zele, Denderleeuw en Assenede gaan niet in op de aanbeveling van Vlaanderen om een "hemelwaterplan" op te maken. De gemeenten vinden het plan overbodig. Sommigen hebben zelf al een plan dat wateroverlast bestrijdt. "Na de vorige legislatuur hebben we overstromingsgebieden aangelegd en nadien hebben we geen noemenswaardige overlast meer gehad", zegt Brakels schepen van Milieu, Peter Vanderstuyf (Open VLD).

Brakel, Zele, Denderleeuw en Assenede vonden het tot nu toe niet nodig om een "hemelwaterplan" op te stellen. Dat blijkt uit informatie van de Vlaamse Regering. Zo'n plan is niet verplicht, maar minister Zuhal Demir (N-VA) denkt er aan om subsidies te geven aan gemeenten die het wél opstellen. Met een hemelwaterplan leggen gemeenten vast hoe ze in de toekomst met regen zullen omgaan, om wateroverlast of droogte te vermijden. 

Brakel heeft al een plan

Brakels schepen van Milieu Peter Vanderstuyf laat weten waarom hij het plan overbodig vindt. "Na de voorbije legislatuur hebben we al enkele overstromingsgebieden gecreëerd. Sindsdien hebben wij geen noemenswaardige overstromingen meer gehad, dus ik zie niet in waarom wij nog zo'n plan zouden moeten uitvoeren."

In totaal hebben 8 gemeenten in Vlaanderen geen hemelwaterplan. Al is Assenede intussen toch begonnen aan de opmaak van zo'n plan. 

kasto80

Meest gelezen