Radio 2

40 procent van de coronasteun voor jeugdverblijven en hostels gaat naar West-Vlaanderen

De Vlaamse regering trekt meer dan 5 miljoen euro uit om de jeugdverblijven en hostels financieel te ondersteunen. Opvallend is dat meer dan 40 procent daarvan naar West-Vlaamse centra gaat.

De jeugdverblijven en hostels hadden zwaar te lijden onder de coronacrisis. In vele gevallen moesten de centra en hostels maandenlang dicht en bleven de vaste kosten doorlopen. De Vlaamse regering trekt nu meer dan 5 miljoen euro uit om de sector financieel te ondersteunen. Deze financiële steun komt bovenop de 14,1 miljoen euro die vorig jaar al werd toegekend.

41 procent naar West-Vlaanderen

Opvallend is dat een groot deel van de steun aan West-Vlaamse uitbatingen wordt toegekend. 41 procent van het totale bedrag (of 2.131.813 euro) gaat naar 85 verschillende West-Vlaamse uitbatingen.

“Onze provincie had op vlak van jeugdverblijven duidelijk het hardst te lijden onder de crisis”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger en schepen in Poperinge Loes Vandromme (CD&V). “Vanaf september kunnen de jeugdverblijfcentra weer op volle toeren draaien, al missen heel wat West-Vlaamse uitbatingen de buitenlandse jeugd- en schoolgroepen nog. Ik blijf er voor ijveren dat we hier snel duidelijkheid over krijgen.”

Leveranciers en lonen betalen

Ook jeugdverblijf De Lork in Kemmel, dat door de crisis meerdere maanden de deuren gesloten heeft moeten houden, krijgt een steunbedrag. “Voor De Lork gaat het om een goeie 56.000 euro”, zegt Wieland De Meyer, de burgemeester van Heuvelland (Gemeentebelangen) die ook centrumverantwoordelijke is in De Lork. “Dat werd in Vlaanderen heel objectief berekend. Gewoon op basis van de overnachtingen die je miste door corona. Dat zal gebruikt worden om alle leveranciers, lonen, contracten, enzovoort te kunnen betalen maar ook om de noodzakelijke investeringen naar de toekomst te kunnen doen.” 

Meest gelezen