Jasper Jacobs

65 procent meer klachten deze zomer over zonnepanelen die uitvallen als de zon schijnt

Almaar meer zonnepanelen vallen uit als de zon veel schijnt. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt door netbeheerder Fluvius aan onze redactie bevestigd. Afgelopen zomermaanden zijn er 65 procent meer klachten binnengekomen bij Fluvius dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in landelijke gebieden waar veel installaties op korte tijd zijn geïnstalleerd, zoals in Limburg, zijn de problemen het grootst. 

Netbeheerder Fluvius kreeg de afgelopen zomermaanden 2.400 meldingen van uitvallende zonnepanelen op het moment dat er veel zon was. Dat is 65 procent meer dan in diezelfde periode vorig jaar. Concreet gaat het om de omvormers van de panelen die uitvallen waardoor er file op het elektriciteitsnet ontstaat. "De stroom die geproduceerd wordt en overtollig is, kan eigenlijk via het net niet afvloeien", zo legt Björn Verdoodt, de woordvoerder van Fluvius uit. "Daardoor gaan de zonnepanelen in veiligheidsmodus om zowel de zonnepanelen als het elektriciteitsnet te beschermen." 

Deze en nog andere problemen met zonnepanelen kwamen begin dit jaar trouwens al aan bod in ons duidingsmagazine "Pano". 

Spectaculaire stijging van het aantal zonnepanelen

In 2020 steeg het aantal zonnepanelen enorm. Toen zijn er volgens Fluvius 150.000 installaties bijgekomen. "Alleen al in november en december vorig jaar waren dat er evenveel als in een normaal jaar", legt Verdoodt uit. "En dat zal ook wel zijn effect hebben, want dat maakt de kans op filevorming op de netten groter", aldus Verdoodt.  Op dit moment liggen er in Vlaanderen 600.000 zonnepaneleninstallaties. 

Het is een relatief klein fenomeen

Björn Verdoodt - Woordvoerder Fluvius

Het probleem komt volgens Fluvius bij 0.5 procent van alle zonnepanelen voor. "Bij 99,5 procent van alle zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen speelt dat probleem niet", gaat Verdoodt verder. "Het is vooral in landelijke gebieden waar er grote afstanden over het elektriciteitsnet moeten worden afgelegd.  En dat in combinatie met een aantal huizen en wijken waar er de afgelopen jaren veel zonnepanelen zijn bijgekomen waardoor die kans op filevorming groter wordt."

Actieplan

Vlak voor de zomervakantie startte Fluvius al met een actieplan. "We willen alles correct laten draaien, zodat de zonne-energie ook in de komende jaren vlot kan verlopen", zegt Verdoodt. "Specifiek gaan we extra investeren op 30 punten in de provincie Limburg. Daar worden de moeilijkere plekken in het elektriciteitsnet de komende maanden en jaren versterkt", besluit Verdoodt.

Vergoeding?

In maart pleitte de Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, al voor een vergoeding voor wie zonnepanelen ziet uitvallen door een verzadigd net. "Het is niet eenvoudig om dat net onmiddellijk te gaan versterken. Dat vraagt soms zware investeringen. Sommige zullen daardoor nog jarenlang een te laag rendement hebben. Voor hen moet Fluvius een forfaitaire schadevergoeding uitwerken", zei Weekers toen. 

Meest gelezen