Wanneer ze geweld plegen, maken jongeren gebruik van verschillende soorten messen.

"Drop your knife en doe wat met je life": jonge Nederlanders kunnen deze week straffeloos wapens inleveren

In honderden Nederlandse gemeentes kunnen jongeren deze week hun wapens anoniem en straffeloos in een container deponeren. De inleveractie maakt deel uit van een breder plan om komaf te maken met de messenproblematiek in Nederland. Heel wat gemeentes reageren tevreden, anderen werken liever niet mee. 

De ongerustheid over het hoge aantal incidenten met steekwapens waarbij vooral jongeren tussen de 12 en 25 jaar betrokken zijn, houdt onze noorderburen al een tijdje in de ban. Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid spreekt van een zorgelijke ontwikkeling en lanceert daarom de campagne “Drop je knife en doe wat met je life”. Daarmee ontmoedigen ze wapenbezit en willen ze jongeren een week lang de kans bieden om allerlei wapens straffeloos in te leveren in gele containers verspreid over zo’n 330 locaties. 

De campagne valt onder het bredere actieplan "Wapens en Jongeren", dat vorig jaar werd opgezet door ontslagnemend minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) en waaraan verschillende ministers, gemeentes en organisaties meewerken. 

Een zakmes is slechts een van de veelgebruikte gadgets in de drillscene.

Onrustwekkende cijfers

Uit cijfers van de Nederlandse politie blijkt dat er tussen januari en juni dit jaar 155 minderjarigen verdacht werden van steekincidenten. De Nederlandse omroep NOS schrijft dat de cijfers vergelijkbaar zijn met die van 2019 en 2020. Op jaarbasis noteerde de politie toen respectievelijk 315 en 325 verdachten. Volgens NOS daalde het aantal verdachten sinds 2010 nochtans jaar na jaar, maar in 2016 begon het tij weer te keren, zoals blijkt uit onderstaande grafiek: 

Bovendien tonen de cijfers dat de politie sinds 2018 almaar meer steekwapens in beslag neemt bij jongeren, terwijl dat cijfer tussen 2010 en 2017 eerder stabiel bleef. 

Drillrap als oorzaak

Volgens de omroep maken jongerenwerkers zich al een tijd zorgen over de explosieve straatcultuur bij jongeren, zowel in steden als op het platteland. “Jongeren gebruiken niet langer hun vuisten, maar wel hun messen. Zo onstaat een angstcultuur die tot meer wapenbezit leidt”, vertelde een jongerenwerker vorig jaar aan de NOS.

Jongeren gebruiken niet langer hun vuisten, maar wel hun messen. Zo ontstaat een angstcultuur die tot meer wapenbezit leidt
Nederlandse jongerenwerker

Heel wat Nederlanders beschouwen drillrap als een van de voornaamste oorzaken van de gewelddadige straatcultuur. Drill is een subgenre van hiphop dat gekenmerkt wordt door agressieve en brutale teksten. Drillrappers hebben vaak trouwe fans die er niet voor terugdeinzen om het fysieke conflict aan te gaan met aanhangers van andere rappers. 

Messenverbod op til

Verschillende politici  willen nu stappen ondernemen om komaf te maken met die confrontaties. Uit een peiling van NOS wordt duidelijk dat 7 op de 10 Nederlandse burgemeesters voorstander zijn van een messenverbod onder jongeren. In november 2020 liet het kabinet weten dat ze aan een verbod werkte, maar dat kwam er vooralsnog niet. 

Je moet die jongens weer betrekken bij de maatschappij en ze perspectief bieden op een normaal leven. Anders blijft dit gebeuren
Jeroen van Baardewijk

Voorlopig blijft de strijd dus beperkt tot acties zoals deze. Verschillende deelnemende gemeentes, waaronder Amsterdam, lieten zich er al positief over uit. Maar er is ook kritiek. In de regio Twente werken verschillende gemeentes niets mee omdat ze twijfelen aan de effectiviteit van de campagne. 

Een aantal jongerenwerkers sluit zich daarbij aan en onderstreept de rol van het isolement waarin sommige jongeren leven. “Je moet die jongens weer betrekken bij de maatschappij en ze perspectief bieden op een normaal leven. Zolang je die bubbel niet doorbreekt, zal dit blijven gebeuren”, aldus jongerenwerker Jeroen van Baardewijk aan NOS.

Meest gelezen