Voor het eerst in meer dan 100 dagen konden inwoners van Sydney naar de kapper.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Freedom Day" in Sydney: Gevaccineerde inwoners vieren einde van vier maanden lockdown

Na meer dan 100 dagen is er een einde gekomen aan de lockdown voor de inwoners van de Australische stad Sydney. Heel wat burgers lieten het slechte weer niet aan hun hart komen en besloten massaal op café of restaurant gaan, met lange wachtrijen tot gevolg. Belangrijk detail: enkel volledig gevaccineerde mensen konden zichzelf volledig laten gaan op “Freedom Day”. 

107 dagen, oftewel bijna 4 maanden. Het heeft even geduurd, maar voor de gevaccineerde inwoners van Sydney kwam een einde aan een strenge lockdown. Die lockdown was in juni afgekondigd, na een uitbraak van de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus.

De deltavariant waaide toen ook over naar de steden Canberra en Melbourne, met ook daar strenge lockdowns tot gevolg. Als alles goed gaat, beginnen die steden respectievelijk vrijdag en eind oktober te versoepelen. 

Bekijk hier de beelden van heropening:

Videospeler inladen...

Nieuwe versoepelingen op komst

Maar Sydney acht dus nu al de tijd rijp om te versoepelen, aangezien deelstaat New South Wales -waartoe Sydney behoort- een vaccinatiegraad van bijna 70 procent heeft bereikt bij de zestienplussers. Voorlopig gelden de versoepelingen wel enkel voor volledig gevaccineerden. Als alles goed gaat en de vaccinatiegraad richting 80 procent gaat, staan er verdere versoepelingen op het programma. Op dit moment kreeg 90 procent van deze groep al een eerste dosis. 

Lange wachtrijen aan pubs en restaurants

"De stad was niet hetzelfde zonder jullie. We kunnen niet wachten om jullie opnieuw te verwelkomen", zo staat te lezen op de officiële website van de stad. Heel wat mensen hebben die boodschap goed begrepen. Ondanks de grijze wolken trokken de gevaccineerden massaal naar cafés, restaurants, kappers en gymzalen.

Ook theaterzalen, cinema’s en bibliotheken zijn helemaal terug. Een aantal zaken besloten hun deuren een minuut na middernacht te openen. Dat leidde op verschillende plaatsen tot lange wachtrijen. 

Vaccinatie voorwaarde voor bijeenkomsten

Voor mensen die liever niet op stap gaan, waren er andere opties. Dankzij de versoepelingen mogen inwoners thuis 10 bezoekers ontvangen, op voorwaarde dat ze volledig gevaccineerd zijn tenminste. In open lucht mogen groepen van 30 mensen samenkomen met dezelfde voorwaarde. 

Sportievelingen kunnen opnieuw gebruikmaken van sportfaciliteiten zoals zwembaden. Binnen blijft een mondmasker voor iedereen verplicht. Buiten vervalt de plicht voor gevaccineerden. Niet-gevaccineerden moeten ook daar hun mondmasker ophouden. 

Beperkingen voor niet-gevaccineerden

Voor niet-gevaccineerden verandert er dus niet veel. Burgers dienen immers hun vaccinatiebewijs voor te leggen als ze ergens binnen willen gaan. Zij kunnen dus niet profiteren van de eerste versoepelingsgolf en zullen nog tot 1 december thuis moeten blijven. 

Meest gelezen