AFP or licensors

17.000 huizen ingestort, 120.000 mensen geëvacueerd en 60 mijnen onder water: China kreunt onder zware regenval

In China worden de noordelijke provincies Shanxi en Hebei geteisterd door hevige regenval en overstromingen. In Shanxi zijn bijna 2 miljoen inwoners getroffen door het noodweer. 17.000 huizen zijn ingestort en meer dan 120.000 mensen geëvacueerd. Ook zijn 60 steenkoolmijnen onder water gelopen, wat rampzalig dreigt te zijn voor de energievoorziening in China. 

Shanxi, in het noorden van China, is normaal gezien een erg droge provincie, maar deze maand wordt ze geteisterd door uitzonderlijk hevige regen. De voorbije week is drie keer meer regen gevallen dan anders in oktober. Verschillende zijrivieren van de Gele Rivier zijn buiten hun oevers getreden.  

Videospeler inladen...

In totaal zijn zeker 1,76 miljoen mensen getroffen door het noodweer. In meer dan 70 steden en districten kwam het door de intense regen tot aardverschuivingen. 17.000 gebouwen zijn ingestort. Meer dan 120.000 inwoners van Shanxi zijn geëvacueerd. 

Reddingsacties verlopen moeizaam omdat het blijft regenen. 

AFP or licensors

Ook Hebei, de naburige provincie, wordt getroffen door het noodweer. 13 mensen kwamen om het leven nadat een bus in een kolkende rivier was  terechtgekomen. 38 van de 51 inzittenden zouden gered zijn.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

60 mijnen dicht in steenkoolprovincie Shanxi

De aanhoudende regen bedreigt ook de historische stad Pingyao in Shanxi, een bijzonder goed bewaard gebleven traditionele stad die op de lijst met Unesco-werelderfgoed staat. Een deel van de veertiende-eeuwse stadsomwalling raakte beschadigd.

picture alliance / Wiktor Dabkowski

Het noodweer stelt ook problemen voor de energievoorziening in China. Shanxi is een van de belangrijkste provincies voor steenkoolwinning in een land waar de elektriciteitsproductie nog voor 60 procent uit steenkool komt. Maar door het noodweer zijn in Shanxi ook 60 mijnen ondergelopen. 

De sluiting van de mijnen is extra problematisch omdat China nu al kampt met een energietekort dat al heeft geleid tot stroomstoringen. Het elektriciteitsverbruik in havens en fabrieken is daarom aan banden gelegd.

AFP or licensors

Niet alleen de steenkoolmijnen moesten noodgedwongen dicht, ook meer dan 350 andere mijnen en 14 chemische fabrieken.

De overstromingen in Shanxi en Hebei volgen minder dan drie maanden na overstromingen door extreme regenval in de provincie Henan. Daarbij kwamen meer dan 300 mensen om het leven. Hoeveel slachtoffers er nu in Shanxi en Hebei zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen