Archieffoto ter illustratie

Bijna helft studenten UAntwerpen had depressieve gevoelens: "Blijvende aandacht voor mentaal welzijn studenten is nodig"

Op het einde van vorig academiejaar gaf 45 procent van de studenten van de UAntwerpen aan dat ze depressieve gevoelens had, 42 procent voelde zich geïsoleerd. Dat blijkt uit een bevraging van de UAntwerpen bij ruim 2.200 van haar studenten. Vooral het gebrek aan sociaal contact tijdens corona ligt aan de oorzaak. Ook nu het studentenleven herleeft, willen de onderzoekers blijvende aandacht voor het mentaal welzijn van studenten.

Tijdens de coronaperiode zat iedereen achter z'n eigen computer de lessen te volgen, zonder fysiek contact, en daardoor kampte bijna een op de twee studenten met depressieve gevoelens. Vier op de tien voelden zich geïsoleerd van anderen. Dat blijkt uit een online vragenlijst die in mei werd ingevuld door ruim 2.200 studenten van UAntwerpen.  Het onderzoek was niet representatief maar geeft volgens de onderzoekers wel aan dat de coronapandemie een grote impact heeft gehad op het mentaal welzijn van veel studenten. 

“Studenten hadden minder contact met medestudenten, waardoor ze elkaar ook maar beperkt konden ondersteunen, zowel op studie- als op emotioneel vlak", legt socioloog Nina Van Eekert (UAntwerpen) uit. "Ze voelden zich hierdoor vaker alleen. Het gebrek aan afleiding en structuur omdat hobby’s en (studenten)werk wegvielen, zorgde ervoor dat veel studenten een sterke druk voelden om constant met hun studies bezig te moeten zijn. Een student verwoordde het als volgt: ‘Ik voel mij echt gewoon iemand die in een doos zit en moet studeren’.” 

Veel studenten voelden een sterke druk om constant met hun studies bezig te moeten zijn

socioloog Nina Van Eekert (UAntwerpen)

Maar zelfs nu ze terug naar de les kunnen en er ook opnieuw gefeest mag worden, zijn nog niet alle problemen opgelost. Er moet volgens de onderzoekers aandacht blijven voor het mentaal welzijn van studenten, omdat corona bij sommigen problemen heeft blootgelegd die er daarvoor ook al waren. "De coronapandemie zette dit thema bruut op de maatschappelijke en universitaire agenda, maar het onderwerp moet en zal relevant blijven. We moeten onze studenten wapenen tegen een maatschappij en een arbeidsmarkt waarin mentaal welbevinden steeds meer uitgedaagd worden", vindt Van Eekert. 

Online sociaal contact kan fysiek sociaal contact niet vervangen

socioloog Nina Van Eekert (UAntwerpen)

Verrassend genoeg pleiten de onderzoekers ervoor om nog een deel van de online lessen te behouden. "Als we opnames of online lessen aanbieden, denken we dat meer studenten de universiteit kunnen inpassen in hun eigen tijdsschema", zegt socioloog Nina Van Eekert (UAntwerpen). "Maar de campus blijft wel het hart zodat studenten zoveel mogelijk met elkaar in interactie kunnen gaan. Online sociaal contact kan fysiek sociaal contact niet vervangen."

Meest gelezen