Vlaams minister Demir (N-VA) wil tot 200 miljoen euro uittrekken om energiefactuur van Vlamingen te verlagen

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil volgend jaar ongeveer 200 miljoen euro investeren om de torenhoge energiefacturen naar beneden te halen. Haar voorstel moet nu nog besproken worden op de Vlaamse ministerraad vrijdag. Hoeveel korting of vermindering u concreet op uw energiefactuur zal krijgen, is niet duidelijk. 

De energieprijzen swingen al een tijd de pan uit. De economie trekt - na de coronacrisis - weer aan, waardoor er meer vraag is naar energie. En dat terwijl het aanbod beperkt blijft. Door de werking van vraag en aanbod, stijgen de energieprijzen. Demir laat in een interview met VRT NWS verstaan dat ze nu ongeveer 200 miljoen wil investeren in 2022 om die factuur naar beneden te krijgen.

"Ik heb verschillende voorstellen aan de Vlaamse regering overgemaakt om de energiefactuur te doen dalen", zegt Zuhal Demir in "Het journaal":

Videospeler inladen...

200 miljoen investeren

"De energiecrisis treft elk Vlaams gezin", aldus Demir. "We hebben de afgelopen twee jaren al een aantal zaken uit die energiefactuur gehaald (...) En ik heb ook altijd gezegd dat als ik er nog zaken uit kan halen, ik dat ook zal blijven doen. En daarom heb ik nu een aantal voorstellen overgemaakt aan mijn collega's in de Vlaamse regering. We gaan die nu samen bekijken, en op die manier kunnen we volgend jaar een bedrag van 170 à 200 miljoen uit die factuur halen. De bedoeling is dat Vlaamse gezinnen en alleenstaanden dat ook gaan voelen."

"We hebben al wat zaken uit die factuur gehaald", herhaalt Demir. "De Vlaamse component is al met 7 procent gedaald, de federale component met 15 procent gestegen. En nu heb je ook nog de hoge energieprijs er bovenop. Het is dweilen met de kraan open, iedereen voelt die stijging enorm."

Het is dweilen met de kraan open, iedereen voelt die stijging enorm

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

Wat de miljoeneninvestering precies voor uw portefeuille betekent - hoe groot uw maandelijkse korting dus zal zijn - kon Demir vooralsnog niet concreet maken. Ook de federale regering beraadt zich - tijdens de nog lopende begrotingsgesprekken - over maatregelen om de energiefactuur te laten dalen. 

Meest gelezen