©Fotografie Rudi Van Beek

Dickens betovert Bilzen opnieuw met aangepast concept in december

Bilzen baadt in december opnieuw "In het licht van Dickens". Niet volgens het traditionele precorona format, maar in een aangepast (kostuum)jasje. De grote show op de markt wordt vervangen door een wandeling met lichteffecten en figuranten aan de zijlijn. “Een editie zoals 2019 vergt maanden voorbereidingstijd die we nu niet hadden. Maar aan magie zal het alternatief zeker niet inboeten”, zegt Peter Thijs, schepen van feestelijkheden (Trots op Bilzen).

In 2019 lokten de Dickensdagen ongeveer 20.000 bezoekers naar de Bilzense binnenstad. Op een enorm podium, uitgelicht met de modernste technieken, brachten acteurs in prachtige kostuums het victoriaanse tijdperk tot leven. 

“Het concept zal dit jaar anders zijn”, begint schepen Peter Thijs. “Dat heeft alles te maken met de voorbereidingstijd die een klassieke editie nodig heeft. Onze regisseur Hubert Schoenmaekers begint normaal al in maart en april te oefenen. Acteurs moeten goed voorbereid zijn op zo’n groot spektakel en alles moet logisch in elkaar overvloeien. Met corona in ons achterhoofd was het uitgangspunt voor dit jaar aanvankelijk een wandeling met lichtjes. Alle extraatjes waren mooi meegenomen. Dankzij een heleboel versoepelingen kunnen we nu toch een beroep doen op figuranten. Zij zullen kleine scènes en bekende quotes van Dickens tijdens de tocht tot leven wekken.”

Kraampjes van verenigingen

Vanavond organiseert de stad een infosessie om geïnteresseerde acteurs in sneltempo te briefen. “Iedereen die wil figureren als gastheer of -vrouw is welkom in cultuurcentrum De Kimpel, maandagavond om 20 uur. Het spektakel zelf vindt plaats op 10, 11 en 12 december. De wandeling is gratis en de Markt zal zoals vroeger vol staan met kraampjes van verschillende verenigingen. De beleving wordt dus minstens zo magisch als vroeger", aldus Thijs. 

©Fotografie Rudi Van Beek

Meest gelezen