Johan Braeckman en Dirk Draulans in 'De Afspraak' op 15 februari 2021.

Dirk Draulans en Johan Braeckman vrijgesproken na dagvaarding door vzw Viruswaanzin

Knack-journalist Dirk Draulans en UGent-filosoof Johan Braeckman zijn vrijgesproken na de rechtstreekse dagvaarding van vzw Viruswaanzin. Volgens de vzw maakten ze zich schuldig aan laster en eerroof tijdens een uitzending van "De afspraak". Ook het Openbaar Ministerie vroeg eerder al aan de rechtbank om Draulans en Braeckman vrij te spreken. 

De vzw diende een rechtstreekse dagvaarding in na een uitzending van het VRT-duidingsprogramma 'De Afspraak' op 15 februari 2021. Draulans en Braeckman waren te gast tijdens een onderdeel over antivaxers en spraken onder andere over de vzw Viruswaanzin en de groepering Artsen Voor Vrijheid. Laatstgenoemde was de dag voordien te gast in 'De zevende dag' en staat bekend als een tegenstander van vaccinaties. "Beiden (Draulans en Braeckman, red) hebben zij verzoekster (vzw Viruswaanzin, red.) vernoemd en aldus doen blijken dat verzoekster zou behoren tot de antivaxers", stond in de dagvaarding te lezen. 

Als iedereen vanaf vandaag naar de strafrechter stapt na een discussie, dan zal het druk worden op de rechtbank

Openbare aanklager

Bij een rechtstreekse dagvaarding kan je iemand voor de correctionele rechtbank brengen en zal het parket pas later een standpunt innemen. Volgens Viruswaanzin, dat een schadevergoeding van 70.000 euro eiste, maakten Draulans en Braeckman zich schuldig aan laster en eerroof. Veel bijval kregen ze in de rechtszaal niet: zo vroeg het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak aan de strafrechter om beide heren vrij te spreken.

"Als je deelneemt aan het publieke debat, weet je dat het er al eens verhit aan kan toegaan. Hierdoor is er niet altijd ruimte voor nuance", aldus de openbare aanklager. "Er worden stoten uitgedeeld, maar dan kan je ook stoten terug verwachten. Ik vraag om die debatten op het publieke forum te houden. Als iedereen vanaf vandaag naar de strafrechter stapt na een discussie, dan zal het druk worden op de rechtbank."

De correctionele rechtbank van Gent volgde die stelling en sprak Draulans en Braeckman maandagochtend vrij. De vzw Viruswaanzin heeft nu 30 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. 

Meest gelezen