Erasmusuitwisseling binnen EU weer even populair als vóór de coronacrisis

Tijdens de pandemie zagen heel wat universiteitsstudenten hun buitenlandse studieplannen in het water vallen door de vele reisbeperkingen. Maar dit academiejaar zit het aantal Erasmusuitwisselingen weer op het niveau van voor de crisis. Bij de Universiteit van Antwerpen spreken ze zelfs van een stevige inhaalbeweging: daar hebben ze dit semester een stuk meer uitwisselingen dan de jaren voor de coronacrisis.

Bij de universiteiten van Hasselt, Gent en Leuven zien ze dat dit academiejaar ongeveer evenveel studenten voor een buitenlandse Erasmuservaring kiezen als voor de coronacrisis. Bij de Universiteit van Antwerpen valt zelfs een stijging op. Het academiejaar 2018-2019 vertrokken 207 studenten het eerste semester op Erasmusuitwisseling, een jaar later waren dat er 245. Dat aantal halveerde tijdens de coronacrisis en stijgt dit semester naar 285 studenten.

Er zijn opnieuw evenveel Vlaamse studenten die een tijdje in het buitenland gaan studeren als voor corona:

Videospeler inladen...

Studenten grijpen alle kansen om zoveel mogelijk nieuwe dingen te ontdekken

Ann De Schepper, Vicerector Onderwijs aan de Universiteit Antwerpen

Vicerector Onderwijs Ann De Schepper verklaart het succes aan de Antwerpse Universiteit: "Studenten grijpen alle kansen om zoveel mogelijk nieuwe dingen te ontdekken en andere indrukken mee te nemen in hun opleiding. Dat is door de coronapandemie nog meer op scherp gesteld."

Vooral bestemmingen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn in trek. Ook vóór de coronacrisis kozen studenten vooral voor Europese bestemmingen door het grotere aanbod. Nu speelt bij die keuze ook mee dat er vaak nog reisbeperkingen zijn om buiten de EU te reizen. 

Robbe Mulier, student aan de UHasselt die in augustus naar Hong Kong trok, kan daarvan meespreken: "Bij ons eerste geplande vertrek was ons visum niet op tijd aangekomen. De tweede keer mocht de vliegtuigmaatschappij het land niet meer binnen omdat ze te veel coronabesmettingen meebracht. Pas de derde keer was de goede keer om binnen te geraken in Hong Kong."

Meest gelezen