Frankrijk verbiedt vanaf volgend jaar plastic rond groenten en fruit

In Frankrijk mogen verschillende soorten fruit en groenten vanaf volgend jaar niet langer in een plastic verpakking verkocht worden. Dat hebben de bevoegde Franse ministeries aangekondigd. De maatregel zal volgens deze ministeries leiden tot een besparing van meer dan een miljard plastic verpakkingen per jaar.

In Frankrijk is het vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk om zowat 30 soorten groenten en fruit in plastic verpakkingen te kopen. Het gaat om onder meer groenten als aardappelen, aubergines, bloemkool, courgettes, komkommers en wortels. Bij het fruit zullen onder meer appels, peren, bananen, kiwi’s, pruimen en sinaasappels niet meer verkocht mogen worden in plastic. Bij overtreding kunnen de boetes oplopen tot 15.000 euro. 

Vanaf 2026 niets meer in plastic

De Franse regering wil met het verbod de hoeveelheid plasticafval verminderen. Toch zullen sommige groenten en fruit voorlopig nog ontsnappen aan deze maatregel omdat ze te kwetsbaar zijn om in bulk te verkopen. Zo zullen onder meer aardbeien, frambozen en blauwe bessen langer in plastic verpakt mogen worden, totdat er alternatieve oplossingen gevonden worden.  

Het verbod zal geleidelijk uitgebreid worden. Het is de bedoeling dat er vanaf 2026 geen groenten en fruit meer in plastic verkocht worden. Het verbod geldt niet voor bewerkte producten die, gesneden of geschild, in de supermarkt worden aangeboden. 

Foto Kurt bvba, Foto Kurt

Meest gelezen