© Francesco Perre - creative.belgaimage.be

Gewelddadige home-invasion in Grimbergen opgelost dankzij rauwe wortel én koppeling met Britse DNA-databank

Een gewelddadige home-invasion in Grimbergen twee jaar geleden kon uiteindelijk opgelost worden door DNA op ... enkele stukjes rauwe wortel. In eerste instantie leverde dat geen match over, maar een koppeling tussen de Belgische en Britse DNA-databank eind vorig jaar leidde uiteindelijk toch tot een doorbraak. Het proces over de zaak ging vanmorgen van start.    

In 2019 werd een bejaarde vrouw uit Grimbergen in haar woning overmeesterd door twee gemaskerde mannen. Het slachtoffer werd bedreigd met een mes en verplicht om haar kluis te legen en alle waardevolle spullen af te geven. De twee daders sloegen uiteindelijk op de vlucht met haar voertuig en een buit ter waarde van 50.000 euro. De wagen werd kort nadien teruggevonden, maar de inzittenden waren spoorloos.

Toen de politie de buurt rondom het huis van de bejaarde vrouw doorzocht, werd in een nabijgelegen schuur een geïmproviseerde slaapplaats aangetroffen. Het slachtoffer had inmiddels verklaard dat een van de daders tijdens de overval had gezegd dat hij de nacht daar had doorgebracht. In de schuur trof de technische recherche van de federale politie enkele stukjes afgeknaagde wortel aan. Op de overgebleven groenten werd DNA-materiaal aangetroffen, maar dat leverde aanvankelijk niets op.

Tot maart van dit jaar, toen het genetisch materiaal vergeleken kon worden met de databanken van het Britse gerecht. Dat leidde tot de identificatie van een verdachte.

Eind vorig jaar werd de Britse databank aan de Belgische gekoppeld. Daardoor kunnen de twee landen nu DNA-stalen van elkaar vergelijken. 

In cijfers: in de Belgische databank zitten ongeveer 61.000 stalen. Dat gaat dan om speeksel, sperma, bloed... dat aangetroffen werd op een plaats delict. Maar ongeveer de helft van die stalen is "onbekend", daarvan weet de politie niet aan wie het DNA toebehoort. Door die onbekende stalen met databanken uit het buitenland te vergelijken, hopen ze toch nog tot een doorbraak te komen in onopgeloste dossiers.

In de Britse databank zitten ter vergelijking om en bij de 5 miljoen stalen, een pak meer dan in de Belgische. Hoe dat komt? In Groot-Brittannië moet je al DNA afstaan als je opgepakt wordt, die drempel ligt veel lager dan in België. Daardoor is hun database dus ook ettelijke malen groter. 

Het gaat om een Roemeen die in ons land gekend is onder een valse naam en hier ook reeds veroordeeld werd tot 40 maanden cel. De man liet vanmorgen verstek gaan op zijn proces rond de home-invasion in Grimbergen, waar het parket van Halle-Vilvoorde een celstraf van 8 jaar vorderde. Op 8 november zal de man weten of en welke straf hij krijgt. Wie de andere dader is, is niet geweten. 

Meest gelezen