Een glasblazer in Murano aan het werk.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Hoge methaanprijzen dreigen beroemde glasindustrie op Murano in Italië aan diggelen te slaan

Op de eilandengroep Murano, vlak bij Venetië in Italië, staat het water de beroemde glasblazers aan de lippen. De oorzaak is een enorme stijging van de prijs van methaangas, dat nodig is om de glasovens de klok rond brandende te houden. 

De glasblazers van de eilandengroep Murano zijn al eeuwenlang wereldwijd een begrip. Al sinds de dertiende eeuw wordt de traditie doorgegeven in tientallen ateliers, vaak van vader op zoon. Ondanks de bikkelharde concurrentie uit Azië hebben de glasblazers op Murano zich altijd weten te onderscheiden door hun alom geprezen verfijnde vakwerk.

Hoe komt het dat de beroemde Muranese glasindustrie zo onder druk staat? Bekijk deze video:

Videospeler inladen...

De ovens waarin het glas gesmolten wordt, moeten dag en nacht op zo'n 1.000 graden worden gehouden, zodat de smeltkroes in de ovens niet afkoelt en breekt. Dat vergt enorm veel energie, die de glasblazers uit methaangas halen. De methaanprijzen zijn nu zo dramatisch gestegen, dat het intensieve productieproces onbetaalbaar wordt.  

We mogen 1.000 jaar cultuur niet laten verloren gaan door een gasprobleem
Luciano Gambaro, glasblazer in Murano

Simone Genedese, de eigenaar van een middelgroot glasatelier, ziet de laatste twee maanden zijn gasrekening door dak gaan. Hij heeft 7 ovens in zijn atelier, en verbruikt maandelijks zo'n 12.000 kubieke meter methaangas. Normaal gezien kost dat hem tussen de 11.000 en 13.000 euro, maar de voorbije twee maanden betaalde hij maar liefst 60.000 euro.

"We kunnen de prijzen die we al hadden vastgelegd, niet meer opdrijven", zegt Cenedese, "dus we zullen al zeker twee maanden verlies draaien. Wij verkopen versieringen voor in huis, geen noodzakelijke producten. Als onze prijzen niet toegankelijk genoeg zijn, krijgen we geen bestellingen meer." Als enige oplossing ziet Cenedese het stilleggen van een van zijn ovens. Dat kost hem 2.000 euro voor de gebroken smeltkroes, maar dat is minder dan de oven brandende te moeten houden tegen de huidige gasprijs. 

Een Muranese glasblazer aan het werk bij een oven.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Luciano Gambaro, mede-eigenaar van een ander atelier, is er het hart van in. "Deze traditie, deze geschiedenis en deze cultuur zijn onbetaalbaar", zegt hij. "Dat gaat ver voorbij de financiële waarde van de glasindustrie in Murano. We mogen 1.000 jaar cultuur toch niet laten verloren gaan door een gasprobleem?"

De gasprijzen staan enorm onder druk in heel Europa. Er is een toenemende vraag van de Chinezen, en de levering van gas uit Rusland verloopt vaak onzeker. De Europese voorraad aan gas komt zo in het gedrang en dat doet de prijzen stijgen. 

In deze reportage uit "Het journaal" getuigen glasblazers in hun atelier over de situatie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen