Maasmechelse journalist eert dokter Théodore Hauben 100 jaar na zijn dood met bloemen én een boek

Journalist Marco Mariotti heeft vandaag bloemen neergelegd op het graf van Théodore Hauben, een boerenzoon aan de Maas die het tot topdokter met patiënten uit de allerhoogste kringen schopte. Net op de dag dat hij honderd jaar dood is brengt de Maasmechelaar een boek uit over de toparts met volle zilveren baard die de wereld rondreisde, maar als puntje bij paaltje kwam, het liefst van al nabij de purperen hei vertoefde.

Met twee grote bloemstukken en ingehouden adem stapt journalist Marco Mariotti  plechtig op de exact één eeuw oude grafzerk van dokter Théodore Hauben toe. “Veel mensen weten niet eens dat hier op de Vaartstraat een kerkhof ligt”, fluistert hij sereen. “Dit is letterlijk een stukje geschiedenis, met graven die nog stammen uit de achttiende eeuw. Ik sta hier vandaag om dokter Hauben te herdenken, een historisch figuur die baanbrekend werk verrichte voor de gynaecologie, aan het sterfbed stond van Hendrik Conscience en door de koning de wereld rond gestuurd werd voor congressen."

(Lees verder onder de foto). 

Dokter Haubenlaan

Met zijn boek “Ik ben dokter Hauben” stapt Mariotti al voor de tweede keer in zijn Maaslandse teletijdmachine. “Vorig jaar bracht ik mijn geschiedenisboek ‘Ooit aan de Maas’ uit, een werk dat aan de basis ligt van dit nieuwe boek. Ik kwam het verhaal van dokter Hauben namelijk op het spoor dankzij heel wat gesnuister in oude schrijfsels en bronnen. Iedereen in Maasmechelen kent de Dokter Haubenlaan wel, maar niemand heeft weet van zijn relaas. Ik ben op onderzoek gegaan en heb het resultaat in woorden gegoten.”

Ik heb me grotendeels gebaseerd op een oud boekje uit een antiekwinkeltje in Parijs, waarin hij zijn memoires meer dan honderd jaar geleden zelf heeft neergepend.
Marco Mariotti, journalist

In het eerste deel van het boek vertelt dokter Hauben over zijn jeugd in het Maasland, zijn indrukwekkende carrière, oude dag en hoe hij kijkt naar zijn geboortedorp. “Dat gebeurt in de ik-vorm”, vervolgt de journalist. “Ik laat hem gesprekken voeren met de mensen in zijn leven, gebaseerd op waargebeurde feiten. Het tweede deel bestaat uit uitgebreide documentatie die het verhaal in deel I bewijzen. Verder volgen er veel foto’s, weetjes en anekdotes uit het leven in Maasmechelen rond 1900. Ik heb me tijdens het schrijven grotendeels gebaseerd op een oud boekje waarin hij zijn memoires meer dan honderd jaar geleden zelf heeft neergepend. Een prachtig document dat ik wist te bemachtigen in een antiekwinkeltje in Parijs, in de originele versie!”

Warmte voor zijn geboortedorp

Volgens de auteur moet je helemaal geen Maasmechelaar zijn om het verhaal van dokter Hauben te kunnen smaken. “Théodore Hauben schopte het van eenvoudige boerenzoon tot topdokter met patiënten uit de allerhoogste kringen in Brussel, België en zelfs in heel Europa. Hoewel hij ongelofelijke prestaties neerzette, ontroeren zijn kleine verwezenlijkingen mij het meest. Van zijn zoektocht naar liefde, de dood van zijn moeder tot de warmte die hij voor zijn geboortedorp voelde. Zijn verhaal is herkenbaar voor iedereen." 

Meest gelezen