Archiefbeeld van één van de vele kinderen die lijden onder de hongersnood in Jemen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hongerdood dreigt voor honderdduizenden kinderen in Jemen

Volgens de Verenigde Naties lijden bijna 5 miljoen mensen - onder wie zo'n 400.000 kinderen - honger in Jemen, een land dat al 7 jaar in burgeroorlog is. VN-coördinator voor Jemen, David Gressly, pleit ervoor om de humanitaire hulp middenin 's werelds grootste humanitaire crisis niet los te laten. 

VN-coördinator voor Jemen, David Gressly, maakt de balans op van de voorbije 7 jaar burgeroorlog: ongeveer 20 miljoen Jemenieten, of tweederde van de nationale bevolking, hebben humanitaire hulp nodig. 5 miljoen mensen lijden ernstige of bijna ernstige honger - slechts een stap verwijderd van hongersnood. En ongeveer 400.000 kinderen lopen een onmiddellijk risico om door ondervoeding te overlijden.

Archiefbeeld van één van de vele kinderen die lijden onder de hongersnood in Jemen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Gressly legt, na een bezoek aan enkele gebieden in de frontlinie, zijn indrukken van het conflict uit. De burgeroorlog heeft geleid tot de ineenstorting van de Jemenitische economie, met een inkomensdaling van ongeveer 50 procent als gevolg. Hierdoor hebben veel mensen het inkomen niet om eten te kunnen kopen. Tegelijk zijn de importprijzen voor voedsel serieus toegenomen. Ook zijn vele ziekenhuizen, scholen en andere infrastructuren volledig vernietigd. Deze zaken zorgen ervoor dat Jemen vandaag kampt met één van de zwaarste humanitaire crisissen ter wereld.

Mensen moeten soms tot 2 of 3 dagen reizen voor medische hulp

David Gressly, VN-coördinator van Jemen

Omdat er geen operationele ziekenhuizen aanwezig zijn buiten de provinciale hoofdsteden, moeten de mensen soms tot 2 of 3 dagen reizen voor medische hulp. Om vervolgens vaak de toegang tot medische diensten te worden ontzegd door een tekort aan ziekenhuisbedden. "Het is heel tragisch om te zien hoe mensen lijden terwijl ze medische zorg proberen te krijgen," vertelt Gressly. 

Anderzijds zien we de toewijding van het Jemenitische gezondheidspersoneel dat moeite heeft om zoveel mogelijk mensen te helpen. "Het is dus uiterst belangrijk om te blijven investeren in humanitaire hulp".

Humanitaire hulp moet worden opgeschroefd

Gezien de fragiele situatie benadrukte de VN-gezant dat de humanitaire hulp moet worden gehandhaafd. Van de 3,8 miljard dollar (3,3 miljard euro) die dit jaar nodig is om de bevolking van Jemen te helpen, is vandaag 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro) toegezegd. 

De prioriteit is nu "serieuze inspanningen te leveren om een ​​politieke oplossing voor het conflict te vinden", zei Gressly. "Met de wederopbouw kan niet gewacht worden tot er een wapenstilstand is. De wereld mag niet toestaan ​​dat een hele generatie opgroeit die niets anders kent dan conflicten."

De wereld mag niet toestaan ​​dat een hele generatie opgroeit die niets anders kent dan conflicten

David Gressly, VN-coördinator van Jemen

Jemen is al jaren verwikkeld in een bloedige burgeroorlog waarbij naar schatting al meer dan 130.000 slachtoffers zijn gevallen. Het conflict begon toen Houthi-rebellen eind 2014 de regering uit de hoofdstad Sanaa verdreven. Een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert sindsdien de Houthi's te verdrijven en de Jemenitische regering weer aan de macht te helpen. Sindsdien is het geweld en het aantal oorlogsslachtoffers drastisch toegenomen.

Meest gelezen