IN BEELD - Oud-Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune (CD&V) krijgt kleurrijk portret

Zoals de traditie het wil, krijgt elk oud-voorzitter van de Senaat na zijn of haar mandaat een portret. Sabine de Bethune (CD&V), die in juni afzwaaide, mocht dat van haar vandaag voorstellen. Het werd een modern werk dat geschilderd werd door illustrator Goele Dewanckel.

Sabine de Bethune zat voor CD&V liefst 27 jaar lang in de Senaat, waarvan drie jaar als voorzitter, van 2011 tot 2014. Ze was de 35e voorzitter van de Senaat, maar slechts de tweede vrouw, na wijlen Anne-Marie Lizin (PS). 

Op het moderne portret met haar opvallende kleuren is een zittende Sabine de Bethune te zien. Het schilderij oogt stilistisch aan bij het Duitse expressionisme en bij het werk van Henri Matisse. Op de voorgrond is een boeket bloemen te zien en dat is een bewuste keuze. Elke bloem staat voor een symbool dat deel uitmaakt van het leven van De Bethune.

"De vlasbloem maakt deel uit van mijn streek, de Leiestreek. De paradijsvogelbloem staat voor Congo, het land waar ik geboren ben. De witte klaproos staat symbool voor vrouwen en vrede, en die strijd is nog niet af. Bij ons niet, maar in heel de wereld niet. Er is nog veel werk aan de winkel voor mijn opvolgers", zegt de vrouwenrechtenverdedigster.

Met heel veel dankbaarheid blikt De Bethune terug op haar carrière in de Senaat. In juni werd ze benoemd tot rechter bij het Grondwettelijk Hof en gaf ze haar zetel in de Senaat op.

Meest gelezen