Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Instagram wil tieners beschermen tegen inhoud die schadelijk kan zijn voor hun zelfbeeld, mediawaakhond kritisch

Instagram zal enkele nieuwe functies installeren om tieners te beschermen tegen de gevaarlijke effecten van het platform. Dat zegt Nick Clegg, vicevoorzitter mondiale zaken van moederbedrijf Facebook. Josh Golin van Fairplay, toezichthouder op de mediamarketingindustrie, reageert kritisch: "Het plan bevat te weinig details en ik twijfel over de doeltreffendheid van de nieuwe functies."

In de nasleep van de vernietigende getuigenissen over de bedenkelijke handelswijze van Facebook, heeft het bedrijf aangekondigd dat het enkele functies zal installeren op Instagram om tieners te beschermen. Er zou een functie komen zodat ouders of voogden toezicht kunnen houden op wat hun tieners online doen en gebruikers zullen aangemaand worden even een pauze te nemen voor ze iets online plaatsen. Tieners zouden ook een waarschuwing krijgen wanneer ze te vaak naar inhoud kijken die niet bevorderlijk is voor hun mentale gezondheid. 

De nieuwe functies werden zondag toegelicht door Nick Clegg, vicevoorzitter voor mondiale zaken bij Facebook. Hij was te gast in verschillende nieuwsshows, waaronder "State of the union" op CNN en de zondagavondtalkshow op ABC, "This week with George Stephanopoulos". Clegg kreeg er uiteraard vooral vragen over hoe het algoritme van Facebook nu precies werkt.

Er zijn veel redenen om sceptisch te zijn
Josh Golin, uitvoerend directeur mediawaakhond Fairplay

"We zijn constant aan het werk om onze producten te verbeteren," aldus Clegg in "State of the union". "We kunnen niet simpelweg met een toverstok zwaaien om alles perfect te maken, maar we kunnen onze producten wel zo veilig en plezierig mogelijk maken." Volgens Clegg zou Facebook de afgelopen jaren 13 miljard dollar hebben geïnvesteerd, om ervoor te zorgen dat het platform veilig blijft. Het bedrijf zou ook openstaan voor meer regulering en toezicht.

Josh Golin, uitvoerend directeur van Fairplay, een waakhond voor kinderen en de mediamarketingindustrie, denkt dat de nieuwe functies weinig effect zullen hebben. "Er zijn veel redenen om sceptisch te zijn," aldus Golin. Volgens hem is ouderlijk toezicht geen oplossing omdat veel tieners zelfs nu al geheime accounts hebben. Ook tieners aanmanen om even een pauze te nemen zal volgens Golin weinig nut hebben. Hij vraagt meer details over hoe men Instagram veilig wil maken voor tieners en eist dat Facebook onderzoek toont, waaruit blijkt dat de nieuwe tools effectief zijn. 

De tijd voor actie is nu aangebroken
Amy Klobuchar, Democratische senator

Amy Klobuchar, de Democratische voorzitter van de Senaatscommissie voor mededingingsbeleid, antitrust en consumentenrechten, was zondag ook te gast in "State of the union". "Ik waardeer het dat Facebook bereid is om te praten, maar ik geloof dat de tijd voor conversatie voorbij is," klonk ze strijdvaardig. "De tijd voor actie is nu aangebroken."

Klokkenluider Frances Haugen (rechts) in gesprek met Senator Amy Klobuchar (links) net voor haar getuigenis in de Senaat
2021 Getty Images

De vlaag van interviews over het thema, kwam er nadat klokkenluider, Frances Haugen, een voormalige datawetenschapper bij Facebook, intern onderzoek naar buiten gebracht had, waaruit onder andere bleek dat het bedrijf bewust geen actie had ondernomen, ondanks de duidelijke schadelijke effecten van Instagram op tieners. Haugen had in het geheim, tienduizenden pagina's interne onderzoeksdocumenten gekopieerd, voordat ze haar baan bij Facebook opgaf.

Instagram voor kinderen

Gebruikers van Instagram moeten op dit moment minimaal 13 jaar zijn. Het platform was bezig aan een project getiteld "Instagram for kids", waar de minimumleeftijd lager zou zijn maar eind september werd het project op pauze gezet, na heel wat kritiek op de plannen. Josh Golin van Fairplay vraagt in "State of the union" dat het project nu volledig stilgelegd wordt.

Meest gelezen