Paul McCartney (links) en John Lennon (rechts) tijdens een optreden van The Beatles in Londen, op 11 november 1963

McCartney schuift schuld voor uiteenvallen van The Beatles in schoenen van Lennon: "Johnny heeft de split uitgelokt"

Bijna 50 jaar heeft Sir Paul McCartney de schuld op zich genomen voor het uiteenvallen van The Beatles, maar in een nieuw interview met de BBC vertelt hij dat John Lennon degene was die aan de basis van de scheiding lag. "Ik ben niet degene die de split heeft uitgelokt, dat was onze Johnny," aldus McCartney in "This cultural life" op BBC 4. Wat betekent die uitspraak nu? "Paul McCartney is bijna 80, ik denk dat hij zijn zaken op orde wil stellen", zegt Beatles-kenner Evert Venema.  

Al vijftig jaar lang wordt gespeculeerd over de reden waarom The Beatles uit elkaar gingen. In het merendeel van die speculaties wordt de schuld in de schoenen van Paul McCartney geschoven. Bewijs daarvoor zou een persbericht voor zijn soloalbum uit 1970 geweest zijn, waarin hij onthulde dat hij een "pauze" zou nemen bij de belangrijkste band van het moment. In een persstatement zei McCartney toen dat hij "geen moment in de toekomst zag, waarin Lennon en McCartney opnieuw samen songs zouden schrijven". Daarnaast was er ook nog het feit dat hij na de scheiding de andere bandleden had aangeklaagd.

Dit was mijn leven, we deden best goede dingen en ik dacht dat we konden doorgaan
Paul McCartney
Paul McCartney tijdens een solo-optreden in Düsseldorf, Duitsland op 28 mei 2016
(c) Copyright 2016, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Tijdens een interview op BBC 4 doet McCartney nu "de echte reden" van de split uit de doeken. Wanneer interviewer John Wilson hem een vraag stelt over de reden waarom McCartney de groep wilde verlaten, vraagt McCartney aan Wilson "om even te stoppen", waarop hij zijn versie van het verhaal achter de split vertelt. "John liep op een dag de kamer binnen en zei: "Ik ga weg bij de Beatles." En hij zei: 'Het is nogal spannend, het is een beetje zoals een scheiding. En toen werden we achtergelaten om de brokstukken op te rapen", aldus Sir Paul.

The Beatles hadden volgens McCartney kunnen doorgaan als Lennon die beslissing niet had genomen. "Het feit was dat John een nieuw leven aan het opbouwen was met Yoko (Ono) en hij wilde een week in bed liggen in Amsterdam voor de vrede. Daar kon je niet tegenin gaan." Het was voor McCartney de moeilijkste periode van zijn leven. "Dit was mijn band, dit was mijn baan, dit was mijn leven," vertelt hij. "Ik dacht dat we best goede dingen deden - Abbey Road, Let It Be, niet slecht - en ik dacht dat we door konden gaan."

John Lennon en zijn echtgenote Yoko Ono houden een "bed-in" op huwelijksreis in Amsterdam als pacifistische vredesactie (1969)
AP1969

Nadat John Lennon had aangekondigd dat hij de groep wilde verlaten, kregen de overgebleven leden van de groep het advies van hun nieuwe manager, Allen Klein, om hun dreigende ontbinding geheim te houden, terwijl hij wat losse eindjes aan elkaar knoopte. "Dus voor een paar maanden moesten we doen alsof," verduidelijkt McCartney. "Het was raar omdat we allemaal wisten dat het einde van The Beatles nabij was, maar we konden niet gewoon weglopen."

McCartney klaagde uiteindelijk de andere bandleden aan, maar naar eigen zeggen was dat om hun muzikale erfenis uit de handen van Klein te houden. "Ik moest vechten en de enige manier waarop dat kon, was door de andere Beatles aan te klagen, omdat ze met Klein in zee gingen," vertelt hij aan Wilson. "Ze bedankten me er jaren later voor. Maar ik heb niet aangezet tot de split."

Lennon (links) en McCartney (rechts) tijdens een persconferentie in New York (1968)

Waarom doet McCartney dit, vijftig jaar na de split?

Maar liefst vijftig jaar heeft hij het nieuws stilgehouden, waarom komt McCartney nu na al die jaren nog met die bekentenis? "Hij is bijna 80, hij begint de leeftijd te voelen. Ik denk dat hij zijn nalatenschap wil veiligstellen", zegt Beatles-kenner Evert Venema in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Hij is zijn zaken op orde aan het stellen. Daar is hij al een hele tijd mee bezig, zo heeft hij ook een boek met zijn liedjesteksten geschreven en "Let it be" opnieuw opgenomen. Hij wil duidelijk dingen rechtzetten, en daar hoort dit ook bij."

Beluister hier de analyse van muziekkenner Evert Venema op Radio 1:

Deze versie is ook logischer, vindt Venema. "Paul McCartney probeerde de band bij elkaar te houden, terwijl de anderen veel sneller wilden stoppen. Hij zou de laatste zijn om dat te doen. Later heeft hij ook altijd gezegd: het was mijn leven, mijn hele bestaan." 

Maar dat het ooit tot een split zou komen, stond al langer in de sterren geschreven, benadrukt Venema. "De hechte eenheid viel gaandeweg uit elkaar. Ieder deed zijn eigen ding. Dat merkte je al op "The white album". Dat lijkt een verzameling van solonummers, je voelt het verschil met ervoor." Maar: om het allemaal toch een happy end te geven: "John Lennon en Paul McCartney zijn uiteindelijk opnieuw vrienden geworden, de animositeit is dus niet blijven duren."

John Lennon en Paul McCartney zijn uiteindelijk opnieuw vrienden geworden, de animositeit is dus niet blijven duren

Evert Venema - muziekkenner

Het volledige interview wordt uitgezonden op 23 oktober in "This cultural life", een nieuw radioprogramma op BBC 4. De maandag daarop zullen op BBC Sounds ook opnames te horen zijn van de muzikant die voorleest uit zijn nieuwe boek, "The lyrics".

Meest gelezen