Zwin Natuur Park

Jonge ooievaar steekt als eerste van Zwin Natuur Park de Sahara over

Murshid, een van de jonge ooievaars die tijdens het voorjaar 2021 in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist geboren werd,  is de Sahara overgestoken. Dat is bijzonder, want sinds de start van het zenderproject in 2019 heeft nog geen enkele Zwinooievaar dit voorgedaan. 

De Sahara is een gevaarlijk gebied voor trekvogels, zeker voor jonge en onervaren exemplaren zoals Murshid. De weersomstandigheden zijn er extreem en er is nauwelijks voedsel te vinden. De vogel was vanaf 17 september begonnen aan de oversteek van de Sahara. Via het westen van Algerije en het noorden van Mali deed Murshid er ruim een week over om meer dan 1.600 kilometer woestijn over te steken. De ooievaar maakte de tocht niet in een rechte lijn. Daardoor is de afstand nog groter.

Murshid verblijft nu in de Sahel in Mali, op ruim 4.000 kilometer van het Zwin. Dat gebied vlakbij de grens met Burkina Faso is van oudsher een belangrijk overwinteringsgebied voor ooievaars. 

Ongeziene prestatie

Sinds 2019 bezendert het Zwin Natuur Park jonge ooievaars. Zo leert het natuurpark welke trekroutes de ooievaars nemen, waar ze overwinteren en krijgt het park ook inzichten in de uitdagingen waarmee de vogels te maken krijgen. De overlevingskans van jonge ooievaars tijdens hun eerste zuidwaartse trek is niet heel groot. Heel wat dieren sterven onderweg, omdat ze onervaren zijn of allerlei gevaren tegenkomen. Dit maakt het extra bijzonder dat de jonge Zwinooievaar Murshid reeds meer dan 4.000 km heeft afgelegd en nu als eerste ooievaar van het zenderproject de Sahel heeft bereikt. 

Meest gelezen