KLAAR: Duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling, duurzame energie, duurzaam voedsel, duurzame make-up, duurzame mobiliteit en zelfs duurzaam kamperen... Het woord ‘duurzaam’ hoor je steeds vaker. Maar wat betekent het nu precies? Vanaf wanneer is iets duurzaam? En bestaat de perfecte duurzaamheid? Eén ding is zeker, het is een begrip dat steeds belangrijker wordt voor de mens, voor de economie en voor de planeet. Tijd dus om dat eens uit te klaren!

Noem iets en slimme marketeers proberen je een duurzame versie te verkopen. En zo dreigt duurzaamheid een echt containerbegrip te worden, dat alle betekenis verliest. Terwijl het belang van duurzaamheid net elke dag groter wordt. Wat betekent duurzaamheid nu écht?

 

Videospeler inladen...

We horen steeds vaker dat we ‘duurzamer’ moeten leven als we de aarde levend willen houden voor volgende generaties. Maar hoe komt dat eigenlijk? We doen het als mens toch net veel beter dan 200 jaar geleden. Hoe is het zo ver kunnen komen? Dat leggen we in deze video in 1 minuut uit.

Videospeler inladen...

De kledingindustrie heeft geen al te beste reputatie: slechte werkomstandigheden en een enorme ecologische voetafdruk. De textielsector is één van de gulzigste sectoren in Europa qua verbruik van grondstoffen en water. Voor één jeansbroek is er bijvoorbeeld 8.000 liter water nodig, voor een kilo katoen komt dat snel op 10.000 liter. En wist je dat tien procent van de totale CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door de mode-industrie? Hoog tijd om duurzamer om te springen met onze kleding!

Jasmien Wynants is duurzaamheidsexperte voor de Vlaamse textielsector en neemt onze kleerkast onder de loep. Hoe kunnen we op een duurzame manier kleren kopen? En is de hype rond de tweedehands-modemarkt dan dé oplossing?

 

Videospeler inladen...

De hele dag door zijn we met eten bezig, maar meestal staan we niet echt stil bij het verhaal achter het eten dat we elke dag in onze mond stoppen. En dat terwijl voeding bijna een derde van onze totale ecologische voetafdruk bepaalt. De helft daarvan heeft te maken met het vlees dat we eten. De oplossing? Duurzamer eten. Maar wat betekent dat? En hoe makkelijk of moeilijk is dat?

Videospeler inladen...

Het idee dat we onze eigen levens- en consumptiestijl moeten aanpassen is relatief goed ingeburgerd bij bijna twee op drie Belgen. Snowboarder Seppe Smits legt, in de Edubox over duurzaamheid van VRT NWS, uit waarom het voor hem belangrijk is om duurzaam te leven en hoe hij dat precies doet.

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen