Na de klimaatmars gisteren: klimaatactivisten bezetten kantoor van Groen/Ecolo

Dertig leden van het collectief Tegengas hebben vanmorgen een paar uur  de hoofdzetel van Groen en Ecolo in de Van Orleystraat in Brussel bezet. Een dag na de  klimaatmars vragen de activisten aan de groene regeringspartijen dat ze zich keren tegen het subsidiemechanisme voor gascentrales. 

De partijen Groen en Ecolo liepen zondag mee in de klimaatmars. Tegengas vraagt dat ze hun engagement ook  in de praktijk omzetten. Ze willen dat Ecolo-minister voor Klimaat Zakia Khattabi en Groen-minister van Energie Tinne Van der Straeten de subsidieveiling voor gascentrales, die op 15 oktober plaatsvindt, annuleren. Tegengas vraagt ook dat ze zich volledig scharen achter de kernuitstap in 2025.

"Meelopen in de klimaatmars betekent kiezen voor een 100 procent duurzame toekomst, zonder fossiele brandstoffen, zonder kernenergie en zonder andere zinloze megaprojecten zoals onder andere, de uitbreiding van het vliegveld van Luik, de plasticfabriek van Ineos, en de hoogspanningsverbinding van Elia tussen Avelgem en Courcelles", verklaart Tegengas.

 "Wij verzetten ons tegen een beleid van oneindige economische groei op een eindige planeet. De klimaatramp is in volle hevigheid aan de gang en treft vandaag al de mensen in de meest precaire situatie in België en de rest van de wereld. De tijd van slappe compromissen en lobbywerk is voorbij", besluiten ze.

De actievoeders hebben een gesprek gehad met  Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet. Die zei dat zijn partij en ook Groen vasthouden aan het steunmechanisme voor twee nieuwe gascentrales . Morgen staat nog een gesprek gepland met minister voor Klimaat Zakia Khattabi. Maar Tegengas is van plan om hun acties voort te zetten.

Meest gelezen