Tongeren informeert nieuwe inwoners over 7-jaarlijkse Kroningsfeesten en zoekt nog volk

In 2023 worden in Tongeren voor de 19de keer de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten gevierd. De voorbereidingen zijn nu al van start gegaan. Processiegroepen en straatgroepen beginnen zich te vormen en nieuwe Tongenaren kunnen meehelpen met de organisatie van de feesten. 

Voor nieuwe inwoners van Tongeren die na 2016 in Tongeren komen wonen zijn en dus nog geen kroning hebben meegemaakt, werd er zondagmiddag een kennismaking georganiseerd. Bij de vorige editie is dat voor het eerst gedaan, en dat bleek toen een succes. Daarom heeft de organisatie dat nu opnieuw gedaan, met dit jaar nog meer belangstelling. En dat moet nu al gebeuren, want de straatcomités en processiegroepen worden gevormd. Sommige nieuwe Tongenaren willen zich ook engageren, andere niet.

Ik zal enthousiast kijken langs de kant van de weg, die moeten er toch ook zijn?

Nieuwe Tongenaar

"Ik zal  proberen mee te genieten, maar of ik ook mijn baard ga laten groeien, dat weet ik nog niet", lacht een van de nieuwe inwoners. "Ik weet dat het een traditie is bij de Kroningsfeesten, maar of ik er ook eentje laat groeien, daar ben ik nog niet uit." Iemand anders gaat dan weer gewoon wat meehelpen met de versiering in de straten. Een andere vrouw zegt dat ze niet aan de organisatie zal meedoen: "Ik zal enthousiast kijken aan de kant van de weg. Die moeten er toch ook zijn? Want stel je voor dat we allemaal gingen meelopen, dan waren er helemaal geen toeschouwers", zegt ze nog. 

Het thema in 2023 wordt "zoek verbinding", een toepasselijk thema in deze tijden, maar het was zelfs al voor corona gekozen. De feesten gaan door van 2 tot en met 9 juli 2023.

Meest gelezen