Vulkaanuitbarsting legt cementfabriek op La Palma in de as, 3.000 mensen in lockdown uit vrees voor giftige stoffen

Op het Spaanse eiland La Palma moeten 3.000 mensen in lockdown. Niet door de coronacrisis, wel door de vulkaanuitbarsting die nu al enkele weken bezig is. De lavastroom heeft een cementfabriek gedeeltelijk verwoest en de vrees is dat er daarbij giftige gassen vrijgekomen zijn. 

De vulkaan Cumbre Vieja blijft uitbarsten, en de lavastroom blijft (grote) delen van het Spaanse eiland La Palma verwoesten. Zo moeten tot 3.000 inwoners, die in het westen van het eiland wonen, in lockdown. De lavastroom heeft immers een deel van de nabijgelegen cementfabriek vernield en de vrees bestaat dat er giftige gassen vrijgekomen zouden zijn. "Een deel van de fabriek is uitgebrand. We moeten analyseren of de luchtkwaliteit een normaal leven toelaat", klinkt het bij de lokale autoriteiten. Tot dan moeten de inwoners binnen blijven, hun ramen toehouden en de airconditioning uitschakelen. 

Bekijk hier hoe een deel van de cementfabriek verwoest wordt:

Videospeler inladen...

Volgens Miguel Angel Morcuende van de crisiscel is het gebied dat getroffen is door de vulkaanuitbarsting op één dag tijd 10 procent groter geworden, tot 600 hectare. Sinds de uitbarsting begon op 19 september zijn al 1.186 gebouwen verwoest. 6.000 inwoners moesten al geëvacueerd worden. De lavastroom is gloeiend heet - met temperaturen die oplopen tot 1.240 graden Celsius.

Afgelopen weekend stortte een deel van de vulkaankegel in. "Daardoor zijn er grote blokken vrijgekomen en zijn er nieuwe lavastromen op gang gekomen", tweette de Spaanse Nationale Veiligheidsdienst. Volgens onderzoekers waren de blokken hete magma "zo groot als gebouwen van drie verdiepingen". 

Bekijk hier de indrukwekkende lavastromen, gefilmd door een drone:

Videospeler inladen...

Meest gelezen