Een Amerikaanse vrouw beschuldigt de Britse prins Andrew ervan dat hij haar misbruikt heeft.

Londense politie stopt onderzoek naar prins Andrew in misbruikzaak

De Londense politie stopt met haar onderzoek naar de misbruikzaak waar de Britse prins Andrew (61), de tweede zoon van de Queen, bij betrokken zou zijn. Hij wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd door een slachtoffer van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, zij zegt dat ook prins Andrew haar misbruikt heeft. Waarom de Londense politie geen verdere stappen zal ondernemen, is niet helemaal duidelijk.

Virginia Giuffre (38) is een vermeend slachtoffer van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, een gewezen vriend van prins Andrew. Epstein zou samen met zijn Britse partner Ghislaine Maxwell minderjarige meisjes hebben geronseld en in een netwerk van seksuele uitbuiting hebben ondergebracht. Twee jaar geleden werd Epstein in de VS aangeklaagd, hij stierf in zijn cel in afwachting van zijn proces.

Giuffre zegt dat ze als 17-jarige via Epstein en Maxwell in contact gebracht is met prins Andrew. Volgens haar heeft de prins haar drie keer misbruikt, in een appartement van Epstein in New York, in de Britse hoofdstad Londen en op Epsteins privé-eiland in de Caraïben. In augustus spande Giuffre in de Verenigde Staten een rechtszaak aan tegen prins Andrew. Ze beschuldigt hem van aanranding en het opzettelijk toebrengen van emotioneel leed. Ze wil dat hij zich verantwoordt en eist een schadevergoeding en een straf.

De Metropolitan Police Service (de Met, de Londense politie, red) had eerder beslist om Epsteins mogelijke misdrijven in het Verenigd Koninkrijk niet te onderzoeken. In augustus, nadat Virginia Giuffre in de VS haar klacht tegen prins Andrew ingediend had dus, klonk het dat die beslissing "opnieuw bekeken" zou worden. De Met zou bestuderen of er nieuw bewijs was, maar ook of het Verenigd Koninkrijk juridisch de juiste plaats was voor een rechtszaak.

Videospeler inladen...

Londense politie: "Procedure afgerond, geen verdere stappen"

Gisteren liet de Londense politie weten dat ze geen verdere actie zal ondernemen. Waarom ze dat doet, is niet helemaal duidelijk. De officiële verklaring van de Met luidt als volgt: "Als procedurekwestie hebben de speurders een document ingekeken dat in augustus 2021 vrijgegeven werd als onderdeel van een burgerlijke rechtszaak in de VS. Deze procedure is afgerond en we zetten geen verdere stappen."

Sommige Britse media menen dat de Londense politie niet alleen gerechtsdocumenten zou hebben ingekeken, maar ook met Virginia Giuffre zelf gesproken zou hebben. Al wordt dat niet officieel bevestigd.

De politie verwees ook naar mediaberichten in juni van dit jaar. De Britse zender Channel 4 News bracht toen naar buiten dat Ghislaine Maxwell, de Britse partner van Epstein, ook in het Verenigd Koninkrijk meisjes geronseld en misbruikt zou hebben voor hun netwerk. Maar ook hier volgt geen verder onderzoek. "We hebben ook informatie bekeken die ons bereikte via een media-organisatie in juni 2021. Deze procedure is rond en er worden geen verdere stappen gezet."

De Londense politie laat wel weten dat ze contact zal houden met andere instanties die het onderzoek naar Jeffrey Epstein en zijn netwerk leiden. De rechtszaak die Virginia Giuffre in de Verenigde Staten heeft aangespannen, blijft ook nog altijd lopen.

"Weerzinwekkend"

Prins Andrew heeft zelf altijd alle beschuldigingen ontkend. In 2019, toen de zaak-Epstein losbarstte, werd een verklaring verspreid waarin stond dat hij "geschokt is door de recente berichten over de vermoedelijke misdrijven van Jeffrey Epstein. Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen, is weerzinwekkend." Hij noemde zijn vriendschap met Epstein een vergissing.

Meest gelezen