Vojin Kusic poseert bij zijn nieuwe, ronddraaiende huis.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Bosnische man bouwt draaiend huis voor zijn vrouw: "Ik was het herinrichten beu"

De liefde, je moet er wat voor over hebben. Het is een cliché dat Vojin Kusic (72) uit Srbac, in Bosnië-Herzegovina, helemaal waarmaakt. Om tegemoet te komen aan de wensen van zijn vrouw Ljubica, bouwde hij een huis dat om zijn as kan draaien. Ljubica kan dus altijd kijken waar ze wil, zonder dat ze een stap hoeft te verzetten. En zonder dat hij het huis hoeft te verbouwen.   

Het ronddraaiende huis van Vojin Kusic in Srbac, in het noordwesten van Bosnië-Herzegovina, trekt heel wat nieuwsgierigen. Het is dan ook speciaal, want het kan helemaal om zijn as draaien. "Ik was de klachten beu, en dat Ljubica ons huis altijd opnieuw begon in te richten, dus zei ik: Ik zal een huis voor je bouwen dat kan ronddraaien, zodat je het kan keren zoals je wil", vertelt Vojin.

Vojin komt uit een arme familie en heeft geen opleiding gehad. Hij leerde al snel hoe hij zelf dingen kan ontwerpen en maken. Na zijn huwelijk bouwde hij een eenvoudig huis. Maar dat bleek niet echt naar de zin van Ljubica. "De slaapkamers lagen aan twee kanten van het huis, maar moesten allebei op de zon gericht zijn. Maar daardoor keek je vanuit de woonkamer op de weg. Dus heb ik het helemaal verbouwd."

Toen een van hun kinderen trouwde en op de bovenverdieping van het huis kwam wonen, verhuisden Vojin en Ljubica naar de benedenverdieping. Maar die moest ook volledig opnieuw ingericht worden.

Vojin had niet veel zin in nieuwe klachten en herinrichtingen. Voor Ljubica veel van gedachten kon veranderen, bedacht hij de oplossing: een nieuw, ronddraaiend huis, zodat ze het altijd kan draaien naar wat ze wil zien: de graanvelden, weilanden, een bos, een rivier.

Videospeler inladen...

In 24 uur of in 22 seconden rond? Snelheid regel je zelf

Maar het idee van Vojin bleek nog niet zo eenvoudig. "Ik sprak met bouwvakkers en ontwerpers, maar ik merkte dat ze niet vertrouwd waren met wat ik vroeg, dus maakte ik zelf maar een plan in mijn hoofd", zegt hij. Hij vond inspiratie bij Nikola Tesla en Mihaljo Pupin, twee Servisch-Amerikaanse uitvinders. Dankzij elektromotoren en wielen van een oud militair transportvliegtuig kan het huis ronddraaien. Via een speciale regelaar kan je de snelheid instellen. Op zijn traagst kan het huis in 24 uur helemaal om zijn as draaien, op zijn snelst lukt het in 22 seconden.

Als mijn vrouw geen zin heeft in de gasten die ze via de voortuin ziet aankomen, kan ze gewoon de voordeur voor hun neus wegdraaien.

Vojin Kusic

Kusic deed alles zelf en deed er ongeveer zes jaar over. "Ik deed elke dag een beetje, ik had geen haast." De enige momenten waarop hij er niet aan bezig was, was toen hij in het ziekenhuis lag wegens hartproblemen. "Ik vroeg de dokters om mijn leven nog wat te verlengen, omdat ik een project in mijn hoofd had, en niemand wist hoe hij het moet afwerken."

De voordeur van het huis draait dus ook mee. "Als mijn vrouw geen zin heeft in de gasten die ze via de voortuin ziet aankomen, kan ze gewoon de voordeur voor hun neus wegdraaien."

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen