100 procent plantaardige landbouw: Mark Van Hove uit Assent is eerste "veganboer" van het land

Mark Van Hove uit Assent bij Bekkevoort is de allereerste veganboer in België. Dat wil zeggen dat hij bij de teelt van zijn gewassen niets gebruikt dat met dieren te maken heeft, dus ook geen mest. 100 procent plantaardige landbouw dus. 

Mark Van Hove heeft het Biocyclische Vegan kwaliteitslabel gekregen. Hij mag zich daarom terecht veganboer noemen. “Vegan komt eigenlijk overgewaaid uit Oostenrijk, Duitsland en Nederland”, zegt Mark. “We willen niet dat productiedieren in de cyclus van de landbouw gebruikt worden. We gebruiken dus geen mest van dieren, maar ook geen beendermeel of meel van pluimen. Dat mogen we allemaal niet gebruiken omdat we niet willen dat dieren daarvoor geleden hebben.” Zelfs bijen mogen niet ingeschakeld worden. 

Mark gebruikt plantaardige compost voor zijn groenten en kruiden. Daarnaast zaait hij ook vlinderbloemigen, wintertarwe en rode klaver. In het voorjaar worden die in de grond verwerkt en geven zo voldoende stikstof af voor de planten. “We respecteren de groeiseizoen en werken met wisselteelten. En onze groenten en kruiden doen het toch goed.”

Kurkuma en gember

Mark werkt uitsluitend voor Foodmaker. Dat is een Belgisch bedrijf dat gezonde maaltijden en salades maakt en levert. Hij kweekt kruiden voor het bedrijf, zoals tijm en rozemarijn, maar ook zoete aardappel en enkele exoten, zoals gember en kurkuma. Daarmee is Mark ook de eerste teler van gember in ons land. En hij wil nog verder gaan. Zo heeft hij een honderdtal theeplantjes aangekocht. De bedoeling is om ze hier op te kweken en zelf thee te gaan maken in de toekomst. Op de velden in Laakdaal zal ook quinoa gekweekt worden.

Mark kweekt onder andere kurkuma en gember

Meest gelezen