De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Belgisch "auf Wiedersehen" voor Duits bondskanselier Angela Merkel: dit staat op haar programma in ons land vandaag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt vandaag een bezoek aan ons land. Ze is voor de lunch uitgenodigd op het koninklijk paleis, waar ze gehuldigd zal worden met een grootlint in de Leopoldsorde. In de namiddag volgen een ontmoeting met premier Alexander De Croo en een concert in Bozar.

Zelf wil ze niet spreken over een "afscheidstournee", maar het wordt hoogstwaarschijnlijk een van de laatste officiële bezoeken van Angela Merkel aan ons land, als je de Europese top van volgende week niet meetelt. Premier Alexander De Croo wil met het bezoek de belangrijke relatie met Merkel van de voorbije jaren in de verf zetten. Het bezoek van de afscheidnemende bondskanselier wordt dan ook voorzien van een gepaste omkadering. 

Feestelijke ontvangst door koning Filip en premier De Croo

Vanmiddag is Merkel te gast op het koninklijk paleis in Laken. Daar zal ze van koning Filip het grootlint in de Leopoldsorde ontvangen. Dat is de hoogst mogelijke onderscheiding in ons land, die Merkel zal krijgen voor haar bijzonder verdienstelijke carrière. De ceremonie vindt plaats tijdens een officiële lunch, waarbij ook premier De Croo aanwezig zal zijn. 

Na de middag wordt Merkel verwacht op het Egmontpaleis, waar ze een ontmoeting heeft met premier De Croo. Met hem zal Merkel het hebben over verschillende internationale en Europese thema's, ter voorbereiding van de vergadering van de Europese Raad op 21 en 22 oktober. De twee regeringsleiders zullen ook van gedachten wisselen over de gemeenschappelijke uitdagingen in verband met de klimaatopwarming. Nadien volgt een gezamenlijke persconferentie.  

In de late namiddag woont de bondskanselier op uitnodiging van premier De Croo een concert bij in het Paleis voor Schone Kunsten Bozar. Het kamerorkest Prima La Musica brengt er onder leiding van de bekende Belgische dirigent Dirk Brossé werken van Mozart en Beethoven, maar ook van Brossé zelf en van Toots Tielemans. De Croo en Merkel sluiten het bezoek af met een informeel avondeten in kleine kring. 

Nakend afscheid

De 67-jarige Merkel neemt binnenkort na 16 jaar afscheid van haar kanselierschap, en meteen ook van de politiek. Ze was bij de Duitse parlementsverkiezingen van 26 september geen kandidaat om zichzelf als kanselier op te volgen.

De verkiezingen werden gewonnen door de sociaaldemocratische partij SPD. De partij van Merkel, de christendemocratische CDU, en haar zusterpartij CSU deden het minder goed bij de verkiezingen. Hun kanselierskandidaat, Armin Laschet, kon de verwachtingen niet inlossen en kondigde aan zich erbij neer te leggen als hij ook als partijvoorzitter een stap opzij moet zetten. 

De regeringsonderhandelingen zijn volop aan de gang. De winnende SPD voert verkenningsgesprekken met de groene partij Bündnis 90/Die Grünen en de liberalen van de FDP. Het zal waarschijnlijk nog een tijd duren voor duidelijk wordt wie Merkel zal opvolgen. Tot dan blijft Merkel "kanselier in lopende zaken".

Meest gelezen