Radio 2

Miss België Kedist Deltour deelt brooddozen uit in Ieper tegen kinderarmoede

Vandaag start de week van de kinderarmoede. Voor die gelegenheid ging Miss België Kedist Deltour langs in een aantal scholen in Ieper om er brooddozen uit te delen. Deltour is ambassadrice van Stichting Pelicano, die strijdt tegen kinderarmoede.

Het is geen toeval dat de Miss het gezicht is van de stichting. Ze heeft zelf heel wat armoede gekend, vertelt Deltour, die tot haar tiende in Ethiopië woonde: “Geen eten, op straat leven, niet naar school kunnen. Toen ik Miss België werd, wou ik dus kinderen helpen die in armoede leven.”

"Het was mijn droom om een brooddoos te hebben"

Een gevulde brooddoos meekrijgen naar school lijkt voor veel kinderen de normaalste zaak ter wereld. Maar dat is het voor velen niet. Voor Deltour heeft het zelfs nog een extra betekenis: “Toen ik in Ethiopië woonde, was het mijn droom om zelf een brooddoos te hebben. Daar betekent een brooddoos hebben, rijk zijn en naar school kunnen gaan.”

Radio 2

Kinderarmoede bestaat overal

Met de actie ‘Met Stichting Pelicano, elk kind aan tafel’ wil de organisatie aangeven dat het niet voor elk kind evident is om iedere middag een maaltijd mee te hebben naar school. “Een van onze donateurs heeft meer dan 2.300 stevige brooddozen geschonken die we deze week aan alle kleuters en leerlingen van de 11 vestigingen van Centrumscholen Dekenij Ieper zullen uitdelen”, zegt Kristof De Boever van Stichting Pelicano. 

In de Sint-Jozefschool waren ze deze ochtend al vroeg in de weer om de brooddozen te vullen met sandwiches, beleg, drinkyoghurt en een gezonde snack. Door de brooddozen in Ieper uit te delen, wil Stichting Pelicano ook duidelijk maken dat kinderarmoede overal bestaat. “We zien dat kinderarmoede toch ook hier in de Westhoek aanwezig is. Het is dus niet zo dat kinderarmoede alleen in de grote steden bestaat. Vandaar dat we onze actie in een iets kleinere stad doen”, aldus De Boever.

Praten over armoede in het verre buitenland is makkelijk. Praten over armoede rondom ons, in dezelfde klas is een pak moeilijker.
Lieven Calis, directeur Sint-Jozefschool Ieper

Lieven Calis, directeur van de Sint-Jozefschool, beaamt dat. “Ik heb niet de indruk dat het aantal kinderen in armoede afneemt. Integendeel. Ik denk dat we in onze school toch rond 10 procent kinderen met beperkte kansen zitten”. Hoewel het niet altijd zichtbaar is, blijft het volgens de directeur dus een groot probleem waar bewustzijn over gecreëerd moet worden: “Praten over armoede in het verre buitenland is makkelijk. Praten over armoede rondom ons, in dezelfde klas, is een pak moeilijker. Als je de signalen een beetje kent, is armoede iets waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt. Kinderen die het hele jaar dezelfde kleren en versleten schoenen dragen en die blij zijn als ze eens warm eten krijgen", zegt hij.

Radio 2

Kansen grijpen is niet voor iedereen even makkelijk

“De thuissituatie straalt ook niet altijd de rust uit die kinderen nodig hebben om kansen te grijpen”, vertelt Calis. “Sommige kinderen hebben geen plekje om thuis huiswerk te maken of om te studeren voor een toets. Sommigen nodigen we daarom specifiek uit om ’s avonds drie kwartier studie te volgen.”

Nationale SMS-campagne

In ons land leven ongeveer 513.000 kinderen in armoede. Stichting Pelicano heeft een nationale SMS-campagne opgezet, waarvan de opbrengst rechtstreeks naar de kinderen gaat die de stichting onder haar hoede neemt en hoopt ook dat de actie kansarme gezinnen ertoe aanzet om hulp te zoeken. 

Meest gelezen