Archieffoto 2019. Een bloemenzee aan het kantoor van de vermoorde advocaat.

30 jaar cel voor moord op Nederlandse advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige verdedigde in proces tegen mocromaffia

Een rechtbank in Amsterdam heeft twee mannen tot elk 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de advocaat Derk Wiersum, in 2019. Wiersum was destijds de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het Marengoproces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Twee keer 30 jaar cel. Dat is het verdict dat Giërmo B. uit Almere en Moreno B. uit Rotterdam te horen kregen. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het vast dat de twee mannen verantwoordelijk zijn voor de moord op advocaat Derk Wiersum en werd de moord met voorbedachten rade gepleegd. Wiersum werd op 18 september 2019 op klaarlichte dag doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam.

De rechtbank verwijst onder meer naar DNA van de mannen dat is aangetroffen in de auto's waarmee ze op verkenning gingen en die tijdens de moord zelf zijn gebruikt. Hun telefoons bleken ook op cruciale momenten in de buurt van Wiersums huis te zijn gelokaliseerd. Bovendien hadden de twee mannen na de moord opvallend veel geld.

Een celstraf van 30 jaar is een lagere strafmaat dan het Openbaar Ministerie had geëist. Dat wilde de twee levenslang in de cel zien.

Tijdens het proces is niet op alle openstaande vragen een antwoord gekomen. Wie welke rol heeft gespeeld bij de moord biijvoorbeeld: wie schoot Wiersum dood, wie bestuurde de vluchtauto? Maar volgens het Openbaar Ministerie waren beide mannen sowieso even verantwoordelijk.

De twee mannen zijn ook veroordeeld als de daders. Wie de opdracht heeft gegeven, is niet helemaal duidelijk geworden. De twee mannen zijn blijven ontkennen dat ze schuldig waren en beriepen zich op hun zwijgrecht.

Algemeen wordt vermoed dat de opdrachtgevers uit de criminele organisatie van Ridouan Taghi komen, aangezien Wiersum op dat moment de advocaat was van Nabil B., de kroongetuige in het Marengoproces tegen de organisatie van Taghi. Nabil B., een neef van Ridouan Taghi, was zelf ook ooit lid van de zogenoemde mocromaffia, maar stapte in 2017 naar het gerecht en sloot een deal met justitie. 

Wiersum was niet de eerste uit de kring van kroongetuige Nabil B. die vermoord werd. In maart 2018 onderging ook de broer van B. al hetzelde lot, 6 dagen nadat het Openbaar Ministerie bekendgemaakt had dat Nabil B. kroongetuige was geworden. De schutter van die moord is al veroordeeld. 

En afgelopen zomer werd de bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij was de vertrouwenspersoon van Nabil B. Ook die twee moorden worden gelinkt aan de organisatie van Ridouan Taghi.

Meest gelezen