Lex Peeters

"Zeldzamer dan panda's": Natuurpunt verhuist opnieuw lentevuurspinnen in Lommel

In Lommel heeft Natuurpunt opnieuw zeldzame lentevuurspinnen verhuisd. De spinnen zaten op een perceel industriegrond op het Kristalpark 3, maar waren bedreigd omdat H.Essers daar een nieuw logistiek centrum gaat uitbouwen. Vrijwilligers hebben nu 111 webjes uitgegraven. Ze werden door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) uitgezet op een militair domein.  

Natuurpunt spaart kosten noch moeite om te voorkomen dat de zeldzame lentevuurspinnen in Lommel uitsterven. Want de spin leeft op het uitgestrekte industrieterrein Kristalpark III. Toen enkele jaren geleden bekend raakte dat er op dat perceel een zonnepanelenpark zou aangelegd worden, kocht Natuurpunt een deel van het terrein en verhuisde het honderden spinnen naar daar. En nu er even verderop een nieuw logistiek centrum voor H.Essers gebouwd wordt, hebben ze opnieuw zo'n verhuisoperatie op poten gezet. 

Mensen beseffen dat niet maar het gaat hier over het uitsterven van een soort

Koen Van Keer, spinnenexpert Natuurpunt

"Enkele weken geleden werden 111 webjes uitgegraven", vertelt Koen Van Keer van Arabel, de spinnenwerkgroep van Natuurpunt. "Dat was een hele karwei want het ging over een groot terrein. En die zijn door Natuur en Bos verplaatst naar een militair domein. Want mensen beseffen dat niet, maar de toestand van de lentevuurspin is slechter dan die van de panda. Het gaat hier over het uitsterven van een soort. Als de lentevuurspin in Lommel verdwijnt, dan komt ze nog maar voor op 5 andere plaatsen in het noordwesten van Europa."

(Lees verder onder de foto)

Spinnenwerkgroep Arabel

Eerste resultaten

Van de lentevuurspinnen die 3 jaar geleden al verhuisd werden, heeft maar een klein deel het gehaald. "De eerste 2 zomers waren redelijk dramatisch, toen hebben we maar 5 à 10 procent van de overgeplaatste  webjes teruggevonden. Afgelopen zomer was het iets beter. Door de natte lente en zomer van dit jaar waren de spinnen iets langer actief. En hebben we er meer gespot." Om te concluderen of de verhuisoperatie geslaagd is, is het volgens Van Keer nog te vroeg. "We zullen het toch nog 5 à 10 jaar tijd moeten geven, dus het blijft nog altijd spannend." 

Meest gelezen