Gevangeniscommissie zet Russische oppositieleider Aleksej Navalny op lijst van terroristen

Aleksej Navalny, de gevangengenomen Kremlin-criticus, staat op de Russische lijst van terroristen. Dit heeft hij, met behulp van zijn advocaten, zelf bevestigd op Instagram. Navalny zit zijn straf van 2,5 jaar uit in een Russische gevangenis nadat hij zijn voorwaardelijke vrijlating niet gerespecteerd had.

Kremlin-criticus Aleksej Navalny kondigde vanuit de gevangenis aan dat hij op de lijst van extremisten en terroristen is gezet. Een gevangeniscommissie heeft unaniem voor die statuswijziging gestemd. Hiermee wordt de druk op Navalny, de bekendste oppositieleider van de Russische president Vladimir Poetin, vergroot.

Wie is Aleksej Navalny? De onderstaande video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Navalny werd opgepakt nadat hij begin dit jaar terugkeerde naar Rusland vanuit Duitsland. Daar werd hij maandenlang behandeld na een vergiftiging met een zeldzaam zenuwgas in Siberië in augustus 2020. Vorige maand opende Rusland een nieuwe strafzaak tegen Navalny die hem nog eens tien jaar in de gevangenis zou kunnen houden.

De statuswijziging betekent vooral dat er nu een bordje boven mijn bed hangt waar op staat dat ik een terrorist ben

Aleksej Navalny

Navalny zelf reageert opgelucht op de aankondiging: "Door de statuswijziging word ik nu niet langer als een vluchtrisico beschouwd. Ik ben de frequente en strenge nachtelijke controles door bewakers zo beu. En een extremist wordt minder vaak gecontroleerd." Navalny geeft zelf aan dat er niet veel voor hem zal veranderen, "alleen hangt er nu een bordje boven mijn bed waar op staat dat ik een terrorist ben."

Meest gelezen