De nieuwe eerste minister Najla Bouden houdt een speech bij de eedafleggingen.

Najla Bouden legt als eerste vrouw de eed af als premier van Tunesië

In Tunis, de hoofdstad van Tunesië, heeft de nieuwe regering de eed afgelegd. Najla Bouden, een universiteitsprofessor met beperkte politieke ervaring, wordt de eerste vrouwelijke premier in de geschiedenis van het land. Toch zal vooral de president Kais Saied de regeringstouwtjes in handen hebben. 

De nieuwe eerste minister Najla Bouden had van de Tunesische president Kais Saied enkele dagen de tijd gekregen om haar nieuwe regering samen te stellen. Het feit dat een vrouw in Tunesië die taak wordt toebedeeld, is op zich opmerkelijk. 

Vooral medestanders van de president

Toch was het Saied de de uiteindelijke beslissing had over het al dan niet aanstellen van de ministers die Bouden voorstelde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de nieuwe ministers vooral medestanders van Saied zijn. De minister van Binnenlandse Zaken staat al jaren bekend als een van zijn trouwste aanhangers. 

Saied zelf is tevreden met de nieuwe regering. "Ik ben ervan overtuigd dat we van frustratie naar hoop zullen overgaan", zei hij bij de inauguratie. Ook Bouden vindt het tijd voor "echte dialoog" en zegt dat de nieuwe regering vooral de corruptie in Tunesië wil aanpakken. 

Nood aan economisch en politiek herstel

Tunesië verkeert in een diepe politieke en economische crisis. Op 25 juli greep Kais Saied de macht en ontsloeg hij de volledige regering. De nieuw aangestelde regering is grotendeels een verderzetting van de interimregering die sindsdien onder Saied het bewind voert. Volgens Saied was de machtsovername nodig om van het land een "echte democratie te maken waar iedereen vrij is".

Tegenstanders noemen de machtsovername door Saied een coup en eisen dat hij aftreedt. Sinds hij aan de macht is, heeft Saied wijzigingen doorgevoerd in de grondwet om steeds meer macht naar zich toe te kunnen trekken. Critici vrezen dan ook dat de nieuwe regering zal uitmonden in een dictatoriaal regime onder leiding van Saied. 

De Tunesische president Kais Saied drukt zijn tevredenheid met de nieuwe regering uit op de eedafleggingen.

Meest gelezen