Belga

Zowel Zelzate als Eeklo azen op Assenede als fusiepartner, maar Assenede zelf mikt op Evergem

Zelzate denkt eraan om te fuseren met Assenede en Wachtebeke. Dat idee wordt deze maand besproken op de gemeenteraad. De gemeente kiest voor de vlucht vooruit, omdat ze vreest voor gedwongen fusies, opgelegd door Vlaanderen. Ook Eeklo heeft interesse in een fusie met Assenede. "We zijn gecharmeerd door de belangstelling, maar we denken ook aan Evergem als fusiepartner", klinkt het bij burgemeester Philippe De Coninck (Open VLD).

Na de fusieplannen van Oudenaarde met gemeenten uit de Vlaamse Ardennen, denkt nu ook Zelzate om een fusie te vormen. Deze maand wordt op de gemeenteraad besproken of er één supergemeente in het Meetjesland kan komen met Assenede en Wachtebeke. Zo'n fusie dringt zich op, klinkt het bij burgemeester Brent Meuleman (Vooruit). "Ik stel vast bij andere burgemeesters dat er al heel wat geflirt en gesnuffeld wordt, dus wij kunnen niet achterblijven."

Bij een fusie kiezen we liever zelf wie onze bruid wordt

Burgemeester Brent Meuleman (Vooruit)

Vlaanderen moedigt steden en gemeenten aan om vrijwillig te fuseren, daarvoor krijgen ze ook subsidies. Maar veel burgemeesters vrezen dat Vlaanderen op termijn ook fusies zal opleggen. Een fusie met Gent ziet Zelzate niet zitten, omdat ze op die manier hun identiteit zouden verliezen. Dan kiest het liever nu al om met Wachtebeke en Assenede te fuseren. "Met Assenede delen wij bijvoorbeeld al een aantal ambtenaren", zegt Meuleman. "En als er een golf van gedwongen fusies komt, kiezen we liever zelf wie onze bruid wordt." 

Fusiegemeente met 35.000 inwoners

Eind deze maand legt Meuleman zijn plannen voor op de gemeenteraad. Als de vrijwillige fusie er komt, dan zal de nieuwe fusiegemeente 35.000 inwoners hebben, goed voor 17 miljoen euro Vlaams geld voor schuldafbouw van de mogelijk nieuwe supergemeente.

Daarnaast denkt ook Eeklo na over een fusie. De stad heeft net een nieuw bestuur en hoopt tegen 2024 te fusioneren met omliggende gemeenten. "Ook wij hebben gesprekken met Assenede", zegt burgemeester Luc Van De Velde (SMS) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Naast Assenede zijn er nog gemeenten waarmee Eeklo gesprekken voert. "Ook met Sint-Laureins en Kaprijke zien we het zitten om samen te werken", zegt Vandevelde. "Met Sint-Laureins delen we bijvoorbeeld dezelfde politie- en brandweerzone en dat verloopt heel vlot."

Eeklo ondernam in het verleden al verschillende pogingen om met buurgemeenten te fusioneren, maar toen kon het geen enkele gemeente verleiden. "We hebben nochtans heel wat troeven: een ziekenhuis, meerdere scholen én een station. Daarnaast is er ook veel werkgelegenheid in Eeklo", besluit de burgemeester.

Met welke stad/gemeente wil Assenede fusioneren?

Wat vinden ze in Assenede er zelf van dat ze zo gegeerd zijn door andere gemeenten? "We zijn natuurlijk heel gecharmeerd door de belangstelling, maar we gaan nog niet uitspreken voor welke fusie we een voorkeur hebben. Eerst moeten we nog veel onderzoeken uitvoeren", klinkt het bij burgemeester Philippe De Coninck (Open VLD).

De Coninck laat weten dat hij het ook belangrijk vindt om de eigenheid van de verschillende gemeenten en deelgemeenten in de fusie te bewaren. "Ook de dienstverlening moet overal goed blijven", vertelt hij.

Als klap op de vuurpijl laat de burgemeester weten dat hij niet enkel denkt aan Zelzate of Eeklo om een fusie mee aan te gaan. "We hebben ook interesse in Evergem. Zij zijn sterk verbonden met de haven, dus er is veel werkgelegenheid. Met hen werken we ook al lang samen in dezelfde politiezone. Een fusie met hen is dus zeker een serieuze optie."

Meest gelezen