James Arthur Photography

Ben je tussen 18 en 20 jaar? DiscoverEU deelt 60.000 gratis treinpassen uit om Europa te ontdekken

Europese jongeren tussen de 18 en 20 jaar oud kunnen vanaf morgen een aanvraag indienen voor een gratis treinpas, die ze kunnen ze gebruiken om door Europa te reizen. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Het initiatief komt van DiscoverEU, dat 60.000 gratis passen weggeeft. 

De aanvraag kan ingediend worden op de website van DiscoverEU van dinsdag 12 oktober om 12 uur tot en met dinsdag 26 oktober om 12 uur. 

De actie is een initiatief van Discover EU, een project van de Europese Unie waarbij je de kans krijgt Europa te ontdekken. DiscoverEU werd gelanceerd in 2018, maar moest door de coronapandemie vorig jaar noodgedwongen op pauze worden gezet. Toen waren er in totaal 15.000 passen ter beschikking. Nu krijgen 60.000 jongeren opnieuw de kans om de gratis treinpas aan te vragen.

Om in aanmerking te komen voor de treinpas moet je geboren zijn tussen 1 juli 2001 en 31 december 2003. 19- en 20-jarigen kunnen echter ook uitzonderlijk een aanvraag indienen, wegens het uitstel van vorig jaar. 

Flexibel reizen

Wie een pas weet te bemachtigen, zal tussen maart 2022 en februari 2023 minimaal 1 dag en maximaal 30 dagen kunnen reizen. De passen zijn een jaar geldig. Bovendien krijgen de jongeren ook een nieuwe mobiele reispas, waarmee ze flexibele boekingen kunnen maken. Op deze manier probeert DiscoverEU in te spelen op eventuele annulaties of beperkingen door mogelijke ontwikkelingen van de coronapandemie. Zo kan de vertrekdatum bijvoorbeeld tot op het laatste moment gewijzigd worden.

Commissaris-ondervoorzitter van de Europese Unie, Margaritis Schinas, berichtte al over het initiatief:

De Europese Commissie wil ook jongeren met een beperking nadrukkelijk aanmoedigen om aan DiscoverEU deel te nemen. Ze krijgen extra informatie en een vergoeding voor de kosten voor speciale hulp, zoals een begeleider of een geleidehond. 

In 2018-2019 waren er in Europa 350.000 kandidaten voor 70.000 beschikbare passen. In België waren er iets meer dan 1.500 passen gereserveerd. 

Meest gelezen