AFP or licensors

Wijnpersen, kruiken, ovens en olielampen: 1.500 jaar oude wijnsite van 75.000 vierkante meter opgegraven in Israël 

In Israël hebben archeologen de restanten van een enorme wijnsite van 75.000 vierkante meter ontdekt. De wijnmakerij zou dateren uit de Byzantijnse periode en zou ongeveer 1.500 jaar oud zijn. In die tijd zou er jaarlijks zo'n twee miljoen liter wijn geproduceerd zijn. Wit, voor de liefhebbers. 

Vijf gigantische wijnpersen, waar geoogste druiven met de voeten platgeperst werden, twee grote achthoekige vaten om het sap op te vangen, ovens om de wijnkruiken (amforen) te bakken en tenslotte de wijnkruiken zelf waar de wijn in bewaard werd. De vondsten die archeologen opgroeven op de gevonden wijnsite vlak bij Javne, een stad ten zuiden van Tel Aviv, zijn niet min. Twee jaar lang onderzochten de archeologen de site van maar liefst 75.000 vierkante meter. Naast de objecten om wijn te maken, werden er ook olielampen en kinderspeelgoed gevonden.

Wat ze uiteindelijk allemaal gevonden hebben, kwam toch als een verrassing, vertellen de onderzoekers aan The Washington Post. "Het is een gesofisticeerde fabriek, waar wijn in grote hoeveelheden gemaakt werd om te verkopen." En, daarbij mag niet vergeten worden dat alles handmatig gebeurde, benadrukken ze. Per jaar zou er in de fabriek zo'n twee miljoen liter wijn gemaakt zijn. "Er werd een lichte witte wijn geproduceerd, die uitgevoerd werd naar Egypte, Turkije, Griekenland en misschien ook naar Italië. Wijn werd in die tijd vaak gedronken als vervanging voor water, dat vaak vervuild was."

AFP or licensors

Het is het grootste wijncomplex uit de Byzantijnse periode dat ooit teruggevonden werd. "Onze archeologen doen hard hun best om onbekende hoofdstukken uit de geschiedenis van het land bloot te leggen." De burgemeester van Javne wil dat de site bewaard wordt en op termijn opengesteld wordt voor toeristen. 

In en rond Javne worden wel vaker archeologische vondsten gedaan. De geschiedenis van de stad gaat ver terug, tot ongeveer 3.000 voor Christus (archeologen vonden eerder al sporen uit de Brons- en IJzertijd). Toen de Romeinen Jeruzalem verwoestten, trokken veel religieuze leiders naar Javne. In de eeuwen die volgden, ontstond er in de stad een enorme wijnproductie - zoals de gevonden wijnsite bewijst.  

Met de regelmaat van de klok worden er nu nog opmerkelijke zaken opgegraven. Zo vond de IAA (Israel Antiquities Authority, het departement dat zich bezighoudt met archeologie) in april nog een mozaïek van 1.600 jaar oud. 

Twee maanden later was er een nog opmerkelijkere vondst. Archeologen vonden er naar eigen zeggen een zeldzaam, intact kippenei van 1.000 jaar oud. 

AFP or licensors

Meest gelezen