Stad Gent

Gent verdeelt 2.000 kleurpotloodsets met verschillende huidskleuren om discriminatie en racisme aan te kaarten

Gentse basisscholen kunnen gebruik maken van kleurpotloodsets waarin een grote waaier aan huidskleuren aan bod komen. "Het is een origineel middel om met diversiteit te leren omgaan en discriminatie bespreekbaar te maken," zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).

Stad Gent voorziet 2.000 kleurpotloodsets met diverse huidskleuren om te verdelen in de basisscholen. "Diversiteit is een realiteit in onze klassen en er zitten mensen met verschillende huidskleuren door elkaar. Het spreekt voor zich dat zij, als ze tekenen, op zoek gaan naar een tint die bij hen past. We moeten zorgen dat ze die ook vinden", verklaart schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (Vooruit). Zij rolt het project vandaag uit samen met collegaschepen Elke Decruynaere (Groen).

De potloden helpen leerkrachten om het thema huidskleur, en ook discriminatie en racisme, laagdrempelig aan bod te laten komen

schepen Astrid De Bruycker (Vooruit)

Stad Gent wil met de potlodensets al bij kleuters wijzen op diversiteit. "We gaan leerkrachten tijdens vormingsmomenten uitleggen op welke manieren ze met de potloden aan de slag kunnen. Het is dus niet zo dat we de setjes gewoon verdelen, het past in een veel breder plan", gaat De Bruycker verder. "Kinderen mogen zien dat ze van elkaar verschillen maar moeten ook merken dat ze er toch allemaal bij horen."

Ook opleiding voor leerlingen

Stad Gent wil in de toekomst ook inzetten op omstaanderstrainingen in het onderwijs tegen discriminatie en racisme. Dat zijn opleidingen die mensen leren in te grijpen als iemand zich ongewenst of ongepast gedraagt. "We doen dat nu al in andere sectoren, zoals de horeca, maar ook op scholen willen we leerkrachten én leerlingen de kans bieden om zo'n opleiding te volgen." Er komen opleidingen voor leerlingen uit de derde graad . 

"Geen Gentse primeur"

Gent is niet de eerste stad in Vlaanderen die met kleurpotloodsets naar leerlingen trekt om het over diversiteit te hebben, eerder gebeurde dat ook al in onder meer Leuven. "De primeur is niet voor ons, maar we vinden het wel een goed project en zetten er daarom onze schouders onder."

Meest gelezen