Stijgt de prijs van brood ook bij jouw bakker? "Kosten voor grondstoffen, energie en arbeid zijn sterk gestegen"

Misschien heb je het al gemerkt: de prijs van het brood is bij veel zelfstandige bakkers gestegen. Bakkers Vlaanderen reageert bij "De inspecteur" op Radio 2. Volgens die vereniging van ambachtelijke bakkers ligt de oorzaak bij slechte oogsten en stijgende kosten.

Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer. Bakkers bepalen dus volledig zelf hoeveel ze vragen voor een brood. Ze spreken ook niet onder elkaar af wat ze gaan doen met hun prijzen. Natuurlijk volgen ze wel op wat de bakkers uit hun buurt doen. "Wanneer één bakker zijn prijzen verhoogt, dan volgt meestal ook de rest. Op die manier valt het concurrentieprobleem voor een deel weg", legt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen uit.

De Vlaamse bakkerijfederatie berekent wel elk jaar een referentie-verkoopprijs. "Die baseren we op gemiddelde energieprijzen, grondstofprijzen en algemene kosten. Begin dit jaar bedroeg die berekening €2,39 - €2,40 voor een gemiddeld brood", zegt Kuylen. 

Drie factoren

Een verklaring voor de stijging is te vinden bij verschillende factoren. "De maalderijen hebben laten weten dat de grondstoffen duurder worden door de erg natte, zomer. Daardoor betalen bakkers meer voor hun meel. Zoals bijna iedereen wel weet, zijn ook de energieprijzen nog altijd aan het verhogen. Daar bovenop krijgen ze ook nog eens te maken met hogere personeelskosten." Dat allemaal samen zorgt ervoor dat je bakker wat meer geld vraagt voor een brood.

Meest gelezen