Robin Bonné in 2019 toen hij met modder al de lichtjes van een kerstboom liet branden.

Biofysicus Robin Bonné uit Hasselt onderzoekt hoe bacteriën onze elektronica ecologischer kunnen maken: "Natuur zit vol alternatieven"

Biofysicus Robin Bonné van de UHasselt doet onderzoek naar de kabelbacterie: een sliertvormige bacterie die elektriciteit kan geleiden net als een stroomkabeltje: "Ik wil mensen even doen stilstaan bij al die vervuilende stoffen in onze elektronica en hen de ogen openen voor onze natuur die vol zit met alternatieven", klinkt het.

In 2019 slaagde de Hasseltse biofysicus Robin Bonné er al in om met een bloembak met modder stroom op te wekken en er een kerstboom mee te verlichten. Hoe dat kan? "Het zijn de bacteriën die in de modder zitten, die de stroom opwekken, maar ook kunnen geleiden. Voor alle duidelijkheid,  Dat is niets wat ik heb uitgevonden noch serieus onderzocht heb omdat het weinig nut heeft en zeker geen energiebron van de toekomst is", zegt hij.

Onze elektronica is zelden groen, maar via dit proces kan dat verholpen worden: "Ik heb onderzoek gedaan naar een bacterie die niet uit één cel bestaat, maar uit een ketting van tienduizenden cellen na mekaar", legt Bonné uit. "En die groeien van boven naar onder in onze vijvertjes en onze zee. Die bacterie vormt net zo'n ketting om in leven te kunnen blijven, om tussen twee voedingsstoffen te kunnen reiken. Bovenaan is er zuurstof, en helemaal beneden zit er zwavel. Dat hebben ze nodig om aan hun energie te kunnen komen. En daar kan energie uit gehaald worden. Daar is een kleine chemische reactie tussen beide stoffen."

Groenere wereld

Of het via modder op termijn mogelijk is om kleine elektronica als je smartphone aan op te laden? "Daar zijn best wel een paar emmers modder voor nodig" lacht Bonné. "Ja dat kan, maar daar heb je echt een enorme hoeveelheid modder voor nodig en zou nooit nuttiger zijn dan een zonnepaneel of windmolen" legt hij verder uit. "Maar aan de andere kant is het zo dat die bacteriën ook stroomgeleiders maken. De kabels die wij gebruiken in onze elektronica, denk maar aan koper of andere metalen die in onze smartphone zitten, zitten vol met giftige stoffen. En per seconde gooien we daar 1.500 kg van elektronica van weg, en dat zijn de stoffen die de wereld vervuilen. Dus als we een geleider in de natuur kunnen vinden, zetten we een stap naar een veel groenere toekomst.” 

PhD cup

Vanavond stelt Robbé tijdens de finale van de PhD cup in Gent zijn onderzoek voor over de kabelbacterie: een bacterie die elektriciteit kan geleiden en zo misschien ooit een toepassing vindt binnen onze elektronica. De PhD is een soort wedstrijd om wetenschappelijk onderzoek op een heldere manier te kunnen uitleggen aan het grote publiek: "We krijgen drie minuten de tijd om een pitch te doen op de PhD cup waar we het aan een zo breed mogelijk publiek moeten proberen uit te leggen. En daarna krijgen we nog drie minuten om vragen van de jury te beantwoorden", zegt Bonné.

Meest gelezen